יורדים לשטח - פרויקט עזריאלי מגדל הספירלה, תל אביב

צוות CivilEng יורד לשטח ומתעד עבורכם את הפרויקטים הכי מעניינים בתחום הבינוי והתשתיות!

 

מגדל עזריאלי ספירלה, המצוי כעת בבנייה, ממוקם ממזרח לדרך מנחם בגין, במרכז העסקים הצפוני של תל אביב.

ב-2018, אושרה לקבוצה תכנית לבניית מגדל בעירוב שימושים של עד 91 קומות (כ-350 מטרים גובה), עם חניון בן שבע קומות שיכלול כ-1,150 מקומות חניה. התכנית מאפשרת בניית 148,000 [מ"ר] של שטחי מסחר, מלונות ומגורים.

שלישיית המגדלים של עזריאלי המשולש, המרובע והעגול, כבר מזמן הפכו לסממן ההיכר של הכניסה המרכזית ל"עיר הגדולה" ומהווים מרכז לתרבות, עסקים ומסחר.

ביצוע הפרויקט, הוא אחד מן המורכבים  ביותר, הנבנים כיום בישראל. עם סיומו העתידי של מגדל ה"ספירלה" הוא יהפוך למגדל הגבוה בישראל ויכלול מעל 90 קומות ובגובה מצטבר של 350 מטרים. בנוסף לכך, המגדל הינו מוגדר בקטגוריית SUPER TALL BUILDING  - בניין בגובה של למעלה 300 [מ'] (הגדרה ע"פ המועצה לבניינים גבוהים וסביבות עירוניות CTBUH).

את המגדל תכננה חברת האדריכלים הבינלאומית Kohn Pedersen Fox ומשרד האדריכלים משה צור. הקבלן הראשי שמבצע את הפרויקט הוא חברת סולל בונה בשיתוף עם חברת לוינשטיין נתיב, ואת הניהול והפיקוח הפיקוח מבצעת קבוצת WXG

בפרויקט הספירלה מספר רב של אתגרים הנדסיים, בהם נעסוק במהלך סקירה זו.

אחד האתגרים בפרויקט הוא הצורך בשימוש בבטונים בעלי רב חוזק (C60/75 , C70/85), ולשם כך הוקמה באתר מעבדת בטון שמבצעת בדיקות תכופות ואמינות של חוזק הבטון הקשוי.

אולם, האתגר הגדול מכולם שטח ההתארגנות המצומצם באתר וגישה מוגבלת לאזורי הפריקה, זאת בשל מיקומו הפיסי של הפרויקט, בין עיר שוקקת מצד אחד, בתוך מתחם מסחר ועסקים פעיל, ונתיבי תנועה ראשיים עירוניים (דרך בגין) ובין עירוניים (נתיבי איילון), בנוסף לכל זאת הקרבה של הפרויקט לצומת קפלן מקבל משנה תוקף בשנתיים וחצי האחרונות, ההפגנות הדחופות וסגירת הציריים מהווה קושי נוסף.

פתרונות יצירתיים נמצאו עבור שטחי אחסון של חומרים, ציוד וכו' הן של הקבלן הראשי והן של קבלני המשנה.

אתגרים נוספים המשפיעים על שיטות הביצוע והטיפול המיוחד של הקבלן, הם פועל יוצא מגובהו ומאופי החזיתות של הבניין (הצורה הספיראלית והנסיגה של החזיתות) כמו גם מתכנון של לובי ראשי גבוה במיוחד בקומת הקרקע.

 

קרדיטים 

  • מזמין: קבוצת עזריאלי
  • קבלן ראשי: סולל בונה ולוינשטיין נתיב
  • ניהול ופיקוח: קבוצת WXG, בראשות גיל אטיאס וצוותו
  • אדריכלות: Kohn Pedersen Fox ומשרד האדריכלים משה צור
  • קונסטרוקציה: משרד דוד מהנדסים, בראשות שי מילר וצוותו. קרדיט מיוחד לצוות המארח: הצוות ההנדסי ניהולי של הקבלן ראשי משולב משתי החברות סולל בונה ולוינשטין נתיב 

עבודת הצוות וההרמוניה בין אנשיו ניכרים בביצועים בפועל. השילוב של ההון האנושי של שתי חברות מובילות בא לידי ביטוי בפתרונות הנדסים יצרתים ובמענה מהיר לכל שינוי ועדכון של התכנון.

 

המתחם כולו. בתמונה של מתחם עזריאלי לכיוון הים ניתן לראות את שלושת המגדלים הקיימים של עזריאלי - העגול, הריבוע והמשולש. הגבוה בין המגדלים הקיימים מגיע ל-187 מטרים. מגדל הספירלה שנבנה צפונית להם יטפס עד לגובה 350 מטרים. בתמונה ניתן לעמוד היטב על אחד האתגרים הגדולים של הפרויקט - המיקום. בבנייתו על אחד המחלפים העמוסים בישראל, כאשר סביבו הפרויקט הכל סלול בכבישים מהירים (איילון מצד אחד ונמיר/בגין מצד שני).

הדמיית הפרויקט. ההדמייה מספקת מבט על התוצאה הסופית בה שימושי הפרויקט יתחלקו באופן הבא: מעל 7 קומות חניון ישנן 3 קומות מסחר כפולות (בכל קומה גלריה תלויה) שיתחברו לקומות המסחר הקיימות כיום, בבסיס המגדלים האחרים במתחם. מעליה קומה 1 של מבנה ציבור,50 קומות של משרדים ומגורים. מעל אלו ייבנו 16-17 קומות מלון ו-2 קומות למסעדות/אולמות אירועים/כנסים. על מנת לאפשר את עירוב השימושים משולבות במגדל גם 8 קומות טכניות.

צפוף. שטח המגרש 7.5 דונם. הפרויקט נמצא בין ליבה של תל אביב לנתיבי איילון ודרך בגין/נמיר והעומס ניכר בחלק גדול משעות היום. כדי להביא אספקות של ציוד, בטון, ברזל ועוד - התיאום והתיזמון חייבים להיות מדויקים בנוסף על הקבלן הראשי לבצע תיאום מלא מול הנהלת המרכז המסחרי לצורך תזמון האספקות. יש לציין כי המרכז המסחרי עוזר ותומך בכל שעות היום לצורך ביצוע המשימה. שטח ההתארגנות מתחלק בין קבלן השלד וקבלן הביסוס שעובד בחלק המזרחי של הפרויקט (השלמת החניון).

מגדל מעליות חיצוני (התמודדות עם שטח התארגנות מצומצם). בהפעלת המגדל מתוכננות להיות מעליות מהירות "דאבל דק" שמאפשרות יציאה לשתי קומות במקביל. מה שדורש דיוק מירבי במפלסי הקומות וביחס של הקומות אחת לשנייה על מנת שהדלתות יפתחו בדיוק בשתי הקומות במקביל .

עגורנים מטפסים. בפרויקט ישנם ארבעה עגורנים מסוג "לאפינג". שלושה מהם נמצאים בתוך הגרעין, ואחד מהם על גבי השטח התארגנות. המנופים הנמצאים בגרעין הינם " מנופים מטפסים", ז"א שכל 4 קומות מבוצעת קונסטרוקצית פלדה המחוברת אל קירות גרעין המגדל וכך מתבצע טיפוס המנוף. מנוף שירות ברחבת ההתארגנות במקביל לרחוב מנחם בגין. בהמשך יוקמו שני מנופים נוספים בשטחי המסחר

מנוף בשטח ההתארגנות. כדי להמשיך במקביל לבנייה למעלה בביסוס ובדיפון הורדה משאית מנוף אל הבור. כך התאפשר קידום הבנייה של תקרות המרתף באזור המזרחי תוך ניתוק התלות ממנופי המגדל עצמו.

שטח איחסון והתארגנות עבור קבלני המשנה - בתוך הקומות. בשל מגבלת שטח התארגנות קיבל כל קבלן משנה עיקרי (אלומיניום, מערכות אלקטרומכניות, מעליות) שטח יחסי לאיחסון בקומה ייעודית, כאשר השאיפה היא שלא להשתמש בשטח האיחסון שיועד לו, אלא לתזמן את האספקות כך שכלל החומרים והציוד שמגיעים, יונפו ישירות לאזורי העבודה ולא לשטחי האיחסון, ובכך לחסוך זמן מנוף משאב יקר במיוחד לפרויקט זה. הפריקה עצמה מתבצעת דרך" שרוול" תנועתי ברחוב נח מוזס.צ בנוסף מרתף 1 הוגדר כשטח התארגנות לצורך איחסון יחידות האלומיניום והקמת מפעל לייצור תעלות פח עבור קבלן המערכות באתר .

שטח התארגנות לרבות הגג של הקניון. על מנת להקל עם ההתמודדות עם מיעוט שטחי האיחסון, הקצתה קבוצת עזריאלי שטח איחסון נוסף על גג הקניון, שמתחבר אל הפרויקט באמצעות גשר הולכי רגל באורך 11 מטרים.

פריצת קיר סלארי - בחניון. בסופו של הפרויקט המתחם כולו יהיה מחובר, בין היתר בחניונים. כדי לקשר את החניונים נפרץ קיר הסלארי בין חניון עזריאלי הפעיל לחניון מגדל הספירלה, וזאת תוך כדי כך שהחניונים וקומת הקרקע פעלים באופן כמעט מלא ללא הפרעות משמעותיות. כל זאת התאפשר הודות לתכנון מרשים ואיחודי של מערכת סמכים זמנית המתבססת על חלקים של קיר הסלארי הקיים שתוחלף במערכת עמודים חדשה וסופית. בסיום הפרויקט גם קומות המסחר יהיו מחוברות לקומות המסחר הקיימות היום בקניון.

עבודות ויציקות לילה. המיקום המרכזי של הפרויקט לא רק מגביל את שטחי ההתארגנות, אלא גם משפיע על תיזמון העבודות באתר. כדי להתמודד עם פקקי התנועה שעלולים לעכב את אספקת הבטון ולהשפיע על הרכבו, וגם כדי לא להפריע לתנועה באזור, רוב היציקות נעשות במהלך שעות הלילה. סה"כ יוצקים בפרויקט בין כ-3000  מ"ק בטון בחודש.

חזיתית. ניתן להתרשם מהנסיגות והמורכבות של חזית המגדל. נסיגות אלה יצרו את העומסים המיוחדים על התקרות ומשם על הגרעין.

מעבדת בטון. בגלל שהגעת הבטון עלולה להתעכב ובגלל שהבטון צריך להגיע בהרכב הנכון לא רק לאתר אלא גם גבוה למעלה, נבנתה באתר מעבדת בטון הכוללת את כל האמצעים והציוד  הנדרשים לביצוע בדיקות בטון טרי וקשוי באתר (מכבש, מרטט, מיכלי אשפרה  וכד'). לכל אלמנט נלקחים מדגמים בהתאם להנחיות המתכנן ויועצת הבטונים. בפרויקט יש אלמנטים קונסטרוקטיביים שלהם נדרש בטונים בחוזק גבוה במיוחד עם תכונות של זחילה והתכווצות מוקטנת C70/85 ,C60/75 (ב-100, ב-80 בהתאמה). לבטון מיוחד זה המעבדה דוגמת קוביות בגודל של 15/15 וגלילי צילנדר לכל ערבל שמגיע לאתר וזאת בהתאם לתקינה האירופאית . בקר איכות בטונים עוקב באופן רציף אחרי התוצאות ובכך מאפשר למתכננים וצוות הביצוע נתונים רציפים ובאיכות גבוה לחוזק האלמנטים שנוצקו. הבטון מסופק ע"י מפעלי הבטון של סולל בונה, ע"פ הנחיות של מיכאל סגל הטכנולוג של סולל בונה, ובליווי דוקטור גלית אגרנטי, יועצת בטונים.

חוזק הבטון. על מנת לעמוד בעומסים הקיצוניים שמתפתחים במגדל, הבטון שעושים בו שימוש באלמנטים האנכיים הוא בטון מסוג ב-100 ומעבדה צמודה באתר שדוגמת את הבטון המובא.

מערכת הגנה היקפית "מדלגת". העבודה בגובה מצריכה תשומת לב מיוחדת בכל הקשור לשמירת על בטיחות העובדים. למשימה זו נבחרה מערכת הגנה היקפית מסוג X CLIMB 60 המסופקת ע"י חברת וויקון. המערכת מורכבת ב 3 קומות העליונות ומכילה 2 משטחי עבודה. המערכת מתאימה את עצמה לחזית המגדל ו"מדלגת" מקומה לקומה באופן הידראולי (ללא צורך במנוף בניין). למעשה, כאשר המערכת מתאימה עצמה לצורה הגיאומטרית המשתנה של המגדל ומאפשרת סגירה מקסימלית של הקומות באמצעות 3 טבעות של הגנה.

עמודי מגדל מרוכבים "קומפוזיט". אתגר נוסף שהוזכר הוא צורת הייחודית של מגדל הספירלה. על מנת לאפשר את צורת הספירלה כל עמוד "נשבר" פעמיים לאורך המגדל (משנה כיוון במרחב ). כדי לאפשר את ה"שבירה" נעשה שימוש בעשרות אלמנטי פלדה המשולבים בעמודי הבטון. לאחר יציקת תקרה נדרש כחלק מיציקת העמוד הנטוי לשלב אלמנט פלדה מסיבי וכלן לאחר הרכבת כלוב הברזל והרכבת התבנית יש לשתול את אלמנט הפלדה באופן מדויק במרכז העמוד כאשר הלשונית של האלמנט מפולסת וממקומת בדיוק במרכז התקרה העתידית, כל זאת מחייב להתבצע לפני יציקת העמוד הנטוי .

פרט לחיצה. כוחות רבים עוברים מהתקרות לגרעין, זאת עקב שינוי בגיאומטריית החזית (ספירלה) ועמודי ה"שבירה". על מנת להתגבר על האתגר התכנוני, הוטמנו בתקרות שלוש מערכות דריכה - unbonded ,bonded וגם מוטות דיבידג דרוכים המחברים בין עמודי השבירה אלמנטי הפלדה התקרה וגרעין המבנה. תכנון התקרות הדרוכות מתבצעת ע"י משרד ד.ג.נ בהובלתו של אינג' נחום יחזקאל.

עבודות ההכנה לעמודים בצורת A. האדריכל ביקש  להעניק למשתמשי המגדל חוויה בתוכו. כדי לקבל חלל נקי בקומת הקרקע ולייצר לובי גבוה תוכנן ע"י דוד מהנדסים לשתול "מסבך" אנכי בצורת A הנשענת על עמוד מגדל וקירות הגרעין. האלמנט חולש על 4 קומות סך הכל כ- 16 מ' גובה. הקושי היה טמון בשלביות של ההרכבה. האלמנטים הורכבו וחוברו יום לפני ההנפה. לאחר מכן נסגר המשולש כדי לייצר את הצורה A.

A FRAME. סך כל הפלדות של האלמנט בצורת ה A FRAME הוא כ 100 טון. כל הפלדות של עמודי המגדל בפרוייקט מגיעות מחברת ZAGURY METAL. האלמנט מהווה סמך לעמוד מגדל של כ- 80 קומו. גם פה המורכבות הגדולה הייתה הדיוק בהרכבת האלמנט על מנת שההמשך יתחבר כהלכה. ברגע שהשוקיים של האלמנט הורכבו נדרשנו למערכת תמיכות כך שהשוקיים בגובה 16 מ' לא יקרסו פנימה ויאפשרו את הרכבת האלמנט סגירה. הצוות השתמש במקום תמיכות במערכת דריכה ועיגונן של השוקיים לתקרות ולגרעין המבנה .

גרעין מטפס. התקדמות מהירה בעבודות השלד בגרעין, מאפשרות את תחילת העבודות על המערכות הוורטקליות של הבניין, כמו גם על המעליות (נתיב קריטי)

עמודי הקומפוזיט. ניתן מלאכת הרכבת העמודים, להשוות את המלאכה להכנת כריך בגובה 45 ס"מ שצריך להכניס לתוכו מספר שכבות - ברזל תחתון, ברזל ביקוע, פרט שבירה, כבל דריכה וברזל העליון. כל אלה צריכים להיות מבוצעים באופן מדויק, להגשת הצורה והיציבות של המגדל.

קומות עבודה טיפוסית. ניתן לראות את עבודות הברזלנות המורכבת, המשולבת בהנחת כבלים עתידיים לדריכה (דריכת אחר).

מגדל מעליות חיצוני (התמודדות עם שטח התארגנות מצומצם). כחלק מההתארגנות המיוחדת בפרויקט, נבנה מגדל מעליות מרכזי שבסיסו בקומה מינוס 1 ועד סוף המגדל. מגדל המעליות מכיל 6 מעליות. אחת מהמעליות מיועדת לעבודת קבלן האלומיניום וקירות המסך (שיטת ה"יוניטים") והמעליות הנוספות לשינוע אדם וחומרי גלם לקומות העבודה. בנוסף לכך קיימות עוד שתי מעליות שירות בתוך פיר הגרעין.
כתוצאה מנסיגת הבניין וצורתו הספיראלית , למגדל המעליות 3 בסיסים: הבסיס הראשון מונח על גבי קומת מרתף 1-. הבסיס השני מונח על גבי קומה 18+19. הבסיס השלישי מונח על גבי קומה 69+70.

על המחבר