ליקויי בניה- פיצוי בגין איחור במסירה בתבי

9 פוסטים / 0 חדשים
פרסום אחרון
zvis7
התמונה של zvis7
ליקויי בניה- פיצוי בגין איחור

ליקויי בניה- פיצוי בגין איחור במסירה בתביעות ליקויי בניה.

מאת: עו"ד צבי שטיין, נוטריון ומגשר*

מאמר זה דן בצורה מקיפה, יסודית ומפורטת בנושא פיצוי בגין איחור במסירה בתביעות ליקויי בניה, סוקר את המצב המשפטי שקדם לתיקון חוק המכר (דירות), וכן את התיקון לחוק שהסדיר בצורה חקיקתית את גובה הפיצוי בגין האיחור במסירה. לאחר מכן סוקר המאמר את הנושאים ששופרו על ידי התיקון לחוק, מדגיש את האנומליה והעיוות הקיים בתיקון לחוק. בהמשך, מביא המאמר את עמדתו האישית של הכותב בסוגיה, ומביא הצעות לתיקון החוק.

א.     מהו איחור במסירה?

1.     אחד הדברים החשובים ביותר, בהתקשרות רוכש דירה עם קבלן לצורך רכישת הדירה הנו מועד המסירה, דהיינו, מתי רוכש הדירה יקבל את מפתחות דירתו כשהיא מושלמת וראויה למגורים, כפי שהתחייב הקבלן בחוזה ובמפרט הטכני.

2.     כמעט כל רוכשי הדירות, מתכננים את מועד הפינוי של הדירה בה הם מתגוררים בהתאם למועד מסירת הדירה כמובטח על ידי הקבלן:

-     מי שמוכר את דירתו הקודמת, נוהג לקבוע בחוזה שבינו ובין הקונה שלו, את מועד מסירת הדירה, בהתאם למועד שנקבע בחוזה הרכישה של דירתו החדשה.

-     מי ששוכר דירה, נוהג לקבוע בחוזה השכירות שבינו ובין בעל הבית, את תום תקופת השכירות, בהתאם למועד שנקבע בחוזה הרכישה של דירתו החדשה.

3.     איחור במסירת הדירה החדשה, גורר עמו תגובת שרשרת, שמשמעותה, הפרה של הסכם המכירה/השכירות של רוכש הדירה החדשה.

4.     לרוכש הדירה החדשה, אשר מועד מסירת דירתו החדשה מתאחר, אין, ברוב המקרים, אופציה להמשיך לגור בדירתו הנמכרת/המושכרת, שכן בעל הדירה המושכרת, כבר סיכם עם השוכר הבא את מועד תחילת השכירות; וכך גם מי שקונה את הדירה של רוכש הדירה החדשה, סיכם עם הקונה של דירתו את מועד הפינוי.

5.     מצב זה עלול לגרום לשרשרת ארוכה ביותר של הפרות חוזים.

ב.     המצב המשפטי שקדם לתיקון החוק

1.     עד לתיקון האחרון של חוק המכר דירות, לא הייתה הוראה בחוק המכר (דירות) אשר הסדירה את הנושא.

2.     חלק מהקבלנים נהגו לציין בחוזה הרכישה מנגנון פיצוי, אשר במקרים רבים לא היה ריאלי כלל וכלל, וכיסה רק חלק קטן מדמי השכירות שנאלצו הרוכשים להוסיף מכיסם כדי להמשיך לשכור את הדירה שנשכרה על ידם, או לפצות את רוכשי דירתם הישנה בדמי השכירות אותם נאלצו רוכשי הדירה הישנה לשלם בשל העובדה כי מועד מסירת הדירה התאחר.

3.     קבלנים הגונים יותר, קבעו בחוזים עליהם החתימו את רוכשי הדירות שיעור פיצוי של דמי שכירות של דירה דומה לדירה הנרכשת, שמסירתה התעכבה.

4.     כמעט כל חוזי המכר כללו סעיף של מתן אפשרות לקבלן לאחר במסירת הדירה למשך 90 ימים ("גרייס"), מכל סיבה שהיא, מבלי שהדבר ייחשב להפרת החוזה.

5.     בפועל, אפילו פיצוי בגובה דמי שכירות של דירה דומה, במקרה הטוב, מכסה את עלות שכירת הדירה בפועל לתקופה נוספת עד למועד קבלת הדירה החדשה בפועל, אך ניטל ממנו אלמנט הפיצוי בגין רכיבים שאינם בהכרח ממונייים.

ג.     המצב המשפטי לאחר התיקון לחוק

1.     התיקון לחוק המכר (דירות) אשר יובא להלן, קובע, לראשונה, פיצוי סטטוטורי במקרה של איחור במסירה.

2.     לנוחיות הקוראים, אביא את נוסח הסעיף במלואו.

3.     בתיקון מס' 5 לחוק המכר (דירות), התשל"ג-1973 (ספר החוקים מס' 2293 מיום 6.4.11 עמ' 779) הוסף סעיף 5א. לחוק שכותרתו: "פיצוי בשל איחור במסירה":

(א) לא העמיד המוכר את הדירה לרשות הקונה לאחר שחלפו שישים ימים מתום המועד הקבוע לכך בחוזה המכר (בסעיף זה – המועד החוזי), זכאי הקונה לפיצויים, בלא הוכחת נזק, בסכום כמפורט להלן, בעבור כל חודש או חלק ממנו מהמועד החוזי ועד להעמדת הדירה לרשותו, או לפיצויים בסכום שהוסכם עליו בחוזה המכר בשל איחור במסירת הדירה, לפי הגבוה:

(1)      סכום השווה לדמי שכירות של דירה דומה בגודלה ובמיקומה כשהם מוכפלים ב-1.5 – בעבור התקופה שתחילתה במועד החוזי וסיומה בתום שמונה חודשים מאותו מועד;

(2)      סכום השווה לדמי שכירות של דירה דומה בגודלה ובמיקומה כשהם מוכפלים ב-1.25 – בעבור תקופה שתחילתה תשעה חודשים לאחר המועד החוזי ואילך.

(ב)      הפיצויים הקבועים בסעיף זה ישולמו בתום כל חודש בעד אותו חודש; הפיצויים בעד שישים הימים שתחילתם במועד החוזי ישולמו בתום שישים הימים האמורים.

ד.     נושאים ששופרו על ידי התיקון לחוק

1.     אין ספק, כי בעצם תיקון החוק, יש משום שיפור מצבם של רוכשי הדירות.

2.     לראשונה, הם זכאים לפיצוי מכוח החוק, בגין האיחור במסירה, ללא הוכחת נזק בפועל.

3.     לא עוד תקופת איחור "גרייס" סתמית, מכל סיבה שהיא, של 90 ימים, אלא של 60 ימים בלבד, לכל היותר, ובמידה והאיחור עולה על 60 ימים, ישולם פיצוי החל מהיום הראשון לאיחור, "בלא הוכחת נזק" כלשון החוק.

4.     לא עוד ויכוחים ומחלוקת פוסקים בשאלה, האם במקרה של איחור במסירה, מעבר לתקופת הגרייס, יש לפצות רטרואקטיבית גם עבור תקופת ה"גרייס", אם לאו.

5.     קבלת הפיצוי בגין האיחור, מיד בתום החודש של האיחור, ללא צורך להמתין למסירה הדירה בפועל ולעריכת "התחשבנות" עם הקבלן ביום המסירה.

6.     במקרים רבים, הקבלן לא הכיר כלל באחריותו לאיחור במסירה ותלה את האשמה ברוכש הדירה, ומשום כך, לא פיצה את הרוכש בפיצוי כלשהו בגין האיחור במסירה, דבר אשר אילץ את רוכש הדירה לפנות לבתי המשפט. התיקון לחוק פתר לכאורה בעיה זו.

ה.     אנומליה ועיוות בתיקון לחוק

1.     יחד עם זאת, לצד התיקון המבורך של החוק בנושא הפיצוי בגין האיחור במסירה, בכל הכבוד, יצר המחוקק עיוות לא סביר ובלתי מובן.

2.     עד היום לימדו אותנו על שכר ועונש. מי שעובר עבירה חמורה יותר מקבל עונש חמור יותר, מי שמפר הסכם בצורה חמורה יותר, יחוייב לפצות את משנהו בפיצוי גבוה יותר וכו'.

3.     בתיקון זה, הפך המחוקק את סדרי בראשית, ובכל הכבוד, קבע דבר אנומלי.

4.     כאמור לעיל, המחוקק קבע פיצוי בגין איחור במסירה בגין 8 חודשי האיחור הראשונים, בסכום השווה לדמי שכירות של דירה דומה בגודלה ובמיקומה כשהם מוכפלים ב-1.5.

5.     בהמשך, קובע המחוקק את הפיצוי, החל מהחודש התשיעי לאחור, ובאופן תיאורטי, עד אין סוף בסכום השווה לדמי שכירות של דירה דומה בגודלה ובמיקומה כשהם מוכפלים ב-1.25.

6.     אין חולק, כי קבלן אשר מאחר במסירת הדירה לתקופה העולה על 8 חודשים, מפר את ההסכם הפרה חמורה יותר לעומת איחור לתקופה הפחותה מ-8 חודשים.

7.     אי לכך, מצפים היינו מהמחוקק, שאם מצא לנכון לחייב את הקבלן בפיצוי בגין 8 חודשי האיחור הראשונים בסכום השווה לדמי שכירות של דירה דומה בגודלה ובמיקומה כשהם מוכפלים ב-1.5, במקרה של איחור במשך תקופה העולה על 8 חודשים, הפיצוי יהיה גבוה הרבה יותר, למשל פי שניים.

8.     להפתעתנו, במקום להחמיר עם קבלן המאחר תקופה ארוכה יותר, החליט המחוקק, דווקא, להקל עמו, לתת לו "פרס" על "ההתמדה" באיחור ולהקטין את הפיצוי בגין התקופה הנוספת ל-1.25.

9.     הסתקרנתי לפשר העיוות הזה, ופניתי להצעת החוק ולדברי ההסבר של התיקון, בתקווה להבין, מהו הרציונל שהנחה את המחוקק בקביעתו זו.

10.     לצערי הרב, לא מצאתי בהצעת החוק ובדברי ההסבר, הסבר כלשהו לעיוות הנ"ל.

11.     קיים גם שוני רב בין הצעת החוק ובין התיקון לחוק שהתקבל בפועל.

12.     לנוחיותכם, אביא בפניכם את הנוסח המלא של הצעת החוק ודברי ההסבר, מהם תוכלו גם אתם ללמוד, כי העיוות הנ"ל נוצר, על-פניו, ללא כל הסבר ולא כל סיבה נראית לעין.

13.     הצעת התיקון לחוק פורסמה בהצעת חוק הממשלה 261 מיום 1.11.06 עמ' 140, 143 המצוטטת להלן: "פיצוי על איחור במסירה 5ב.

(א) לא העמיד המוכר את הדירה לרשות הקונה לאחר שחלפו שישים ימים מתום המועד הקבוע לכך בחוזה המכר (בחוק זה – המועד החוזי), זכאי הקונה לפיצויים, בלא הוכחת נזק, בסכום השווה לדמי שכירות של דירה דומה בגודלה ובמיקומה, בעבור כל חודש או חלק ממנו מתום שישים ימים לאחר המועד החוזי (בחוק זה – מועד תחילת הפיצויים) ועד להעמדת הדירה לרשותו, או לפיצויים בסכום שהוסכם עליו בחוזה המכר בשל איחור במסירת הדירה, הגבוה מביניהם.

(ב) הפיצויים הקבועים בסעיף זה ישולמו בתום כל חודש בעד אותו חודש החל בסיום החודש שתחילתו במועד תחילת הפיצויים.

(ג) על אף האמור בסעיף קטן (א), רשאים הצדדים לחוזה המכר להסכים על דחיית מועד תחילת הפיצויים, בשל קיומו של אירוע הקשור לחוזה והמונע את ביצועו (בסעיף זה – אילת האיחור), עד לחלוף עילת האיחור, בהתקיים כל אלה":

14.     בדברי הסבר לסעיף 5ב המוצע נאמר כדלקמן: "אחד הנושאים החשובים לרוכשי דירות מקבלנים הוא קבלת הדירה במועד המוסכם בחוזה המכר, אך פעמים רבות רוכשי הדירות אינם מקבלים את דירותיהם במועד המוסכם; מוצע להוסיף הוראה ולפיה איחור במסירת הדירה העולה על 60 ימים מהמועד המוסכם יזכה את הקונה בלא הוכחת נזק, בפיצוי בגובה דמי שכירות מקובלים לתקופת האיחור שלאחר 60 הימים, או בפיצוי שעליו הוסכם בחוזה המכר, הגבוה מביניהם. תקופת הזמן האמורה אושרה על ידי בית הדין לחוזים אחידים במשך זמן סביר לאיחור במסירה. הפיצוי ישולם מדי חודש החל במועד תחילת הפיצויים, כהגדרתו בסעיף המוצע.

עוד מוצע לאפשר לצדדים להסכים ביניהם על דחיית מועד תחילת הפיצויים בהתקיים כמה תנאים מצטברים המפורטים בסעיף המוצע. במסגרת זו, מוצע גם לאפשר לקונה, אם חלפה תקופה סבירה מהתרחשות עילת האיחור, לבטל את החוזה בלא תשלום פיצויים למוכר".

ו.     דעה אישית של כותב המאמר.

1.     לדעתי, יש לתקן באופן מיידי את הפיצוי בגין תקופה העולה על 8 חודשים בסכום השווה לדמי שכירות של דירה דומה בגודלה ובמיקומה כשהם מוכפלים ב-2 במקום ב-1.25 ואני קורא למחוקק, מעל דפי מאמרי זה, לתקן את החוק מהר ככל האפשר, ויפה שעת אחת קודם.

2.     לדעתי, יש לתקן את החוק על ידי קביעת מידרוג "צפוף" יותר מהמידרוג הקיים בתיקון לחוק, ולקבוע "מדרגות" של 6 חודשים אחת מהשניה. אין דינו של איחור של 9 חודשים כדינם של איחורים של 19 חודשים או 29 חודשים.

3

Amit Dayan
התמונה של Amit Dayan
תודה צבי. היה מעניין לקרוא

תודה צבי. היה מעניין לקרוא ואני בטוח שרלבנטי להרבה אנשים.
אני מסכים איתך לגבי האנומליה שנראית בחוק המתוקן. לדעתי הדבר נובע מהחשש "לרוקן" קבלנים עד פשיטת רגל ובכך לפגוע עוד יותר בדיירים המעוכבים גם ככה (וסביר שגם בדיירים אחרים שמצפים להשלמת פרוייקטים אחרים אותם אותו קבלן מבצע).

Amit Dayan
התמונה של Amit Dayan
ואם כבר אפשר לשאול שאלה:מה

ואם כבר אפשר לשאול שאלה:
מה דין עסקה שנסגרה טרם פרסום התיקון לחוק? האם קבלן יהיה מחוייב כלפי הנוסח הישן או החדש?

מערכת האתר
התמונה של מערכת האתר
תודה על המאמר

תודה על המאמר

zvis7
התמונה של zvis7
עמית שלום

עמית שלום

התיקון חל מיום פרסומו, לגבי עסקאות שנחתמו לאחר כניסתו של התיקון לתוקף ואין לו תחולה רטרואקטיבית.

בברכה

עו"ד צבי שטיין

zvis7
התמונה של zvis7
עמית שלום,החשש מפני "ריקון"

עמית שלום,

החשש מפני "ריקון" קבלנים איננו רלוונטי. לא יעלה על הדעת שהמחוקק יתן פרס למי שמפר הסכם בצורה יותר בוטה ויותר חמורה.מצב כזה עלול להביא לאנרכיה.

לפי התזה הזו, נהג יקבל עונש קל יותר בעבירה חמורה יותר מתוך החשש שרשיונו יישלל, אולי יקופח מטה לחמו.

עבריין יקבל פחות שנות מאסר עבור עבירה יותר חמורה מתוך החשש ששהות ממושכת בין כתלי הכלא "תקלקל" אותו עוד יותר ותפגע בסיכויי שיקומו וכן הלאה וכן הלאה וברור כי מדובר באבסורד.

תחשוב לרגע שאתה רוכש דירה יד שניה. בהסכם מופיע תאריך היעד למסירת הדירה. עפ"י תאריך זה, מן הסתם, אתה מתכנן את כל תכניותיך לעתיד, מועד פינוי הדירה שלך, הרשמת ילדים לגני הילדים ולבתי הספר וכו'. האם היה נראה לך סביר כי ייקבע כי ככל שהמוכר מאחר במסירת הדירה תקופה ארוכה יותר, הסעדים שלך כנגדו יהיו קטנים יותר? האם היית תומך בדבר שכזה?

Amit Dayan
התמונה של Amit Dayan
יש צודק, יש חכם ויש מדינת

יש צודק, יש חכם ויש מדינת ישראל...
כבר הוכיחו לנו יותר מפעם אחת שכאן קל להגיע לסטטוס של "גדול מכדי שיאפשרו לו ליפול".
תצרף לזה את המינוף הכמעט מוחלט שקיים בחברות בנייה ודברים נראים אחרת.

בכל מקרה לדעתי קצת לא דייקת בדבריך: אין השינוי בסעד מעבר ל8 חודשים משמעו הקטנת "העונש" או פרס. צריך לזכור שהעונש ממשיך לגדול אך בקצב נמוך יותר, שהרי הקנס מצטבר.

מעבר לזה: ב90% מהמקרים לקבלן אינטרס זהה לדיירים לסיים את הפרוייקט בזמן הקצר ביותר כדי להפסיק לאבד תקורות. אז לא בהכרח שרצועת חנק היא מה שדרוש בשביל לגרום לכלב להגיע לעצם.

zvis7
התמונה של zvis7
בכל הכבוד, לא מובן לי כיצד

בכל הכבוד, לא מובן לי כיצד ניתן לטעון כי" אין השינוי בסעד מעבר ל8 חודשים משמעו הקטנת "העונש" או פרס. צריך לזכור שהעונש ממשיך לגדול אך בקצב נמוך יותר, שהרי הקנס מצטבר".

ברגע שהעונש על יחידת זמן הוא מכפלת פי 1.5 ולאחר מכן הוא מוקטן ל-1.25 , ברור כי יש כאן משום הקטנת העונש ולא הגדלתו כי פי 1.25 קטן מפי 1.5

הקנס מצטבר משום שהקבלן ממשיך להפר את ההסכם ולא מוסר את הדירה לרוכש בזמן עליו התחייב בהסכם המכר, אבל מצב זה מהווה אנומליה והוא נוגד את תורת "שכר ועונש" ואת דרך הענישה המקובלת בכל מדינה מתוקנת.

זה שלקבלן יש אינטרס זהה לדיירים לסיים את הפרוייקט בזמן הקצר ביותר כדי להפסיק לאבד תקורות זה מאד יפה בתיאוריה, אבל בין שני הצדדים, הקבלן הוא זה אשר מפר את ההסכם מול הדייר ולא להיפך וחייב להיות מנגנון ענישה מרתיע שההפרה לא תימשך זמן ממושך.

אם פעם תקנה דירה מקבלן והוא, חלילה יאחר לך את המסירה בחצי שנה או בשנה, אני בטוח שדעתך בענין תשתנה

עו"ד שטיין