נפתח מרכז ידע מקצועי ראשון מסוגו בארץ בתחום חיזוק מבנים

מאת: רוית ליפשיץ ציון

חברת 'בנין הארץ', המתמחה בחיזוק מבנים, הקימה מרכז תוכן דיגיטלי עתיר ידע, ראשון מסוגו בישראל, המנגיש תוכן איכותי, כלים מקצועיים וידע עדכני בתחום חיזוק מבנים לקהל המקצועי. 

 

מה תמצאו במרכז הידע

מרכז הידע מאגד בתוכו ידע מקיף בתחום של חיזוק מבנים בשיטות שונות, תוך התמקדות בשיטות המתקדמות ביותר, דוגמת יריעות סיבי פחמן. באתר מוצעים מאמרים מקצועיים, ניתוחי מקרים, כתבות והרצאות וידאו מפי טובי המומחים, ראיונות עם מומחים, כמו גם כלי תכנון הקשורים לחיזוק מבנים כולל תוכנת SIKA. בנוסף, צוות המרכז ישמח לסייע לכל פונה בנושאי חיזוק מבנים.

 

כיצד נולד הרעיון להקמת המרכז

שיחות עם מהנדסים, אדריכלים, מפקחים ומנהלי פרויקטים הציפו את העובדה שקיים חלל ריק בשטח, וכי ההיכרות עם שיטות כמו שימוש ביריעות סיבי פחמן, פותחת אפשרויות רבות לאנשי המקצוע, אפשרויות שבעבר לא היו קיימות. "מטרתנו לאפשר לכל העוסקים בתכנון, עיצוב וביצוע עבודות קונסטרוקציה במבנים קיימים להכיר את המאפיינים ומגוון השימושים בחומרים מורכבים במבנים", מסביר מר אליאל בלום, מנכ"ל 'בנין הארץ', את הרעיון מאחורי מרכז הידע. "חיזקנו מבנים עבור כל השימושים והייעודים: חיזוק לעמידות בפני רעידות אדמה, חיזוק לצורך הגדלת עומסים עקב שינוי ייעוד למבנה, חיזוק חניונים בהם לא ניתן להנמיך את התקרה, וגם חיזוק גשרים ומבנים שנבנים בתנאים מורכבים, כך שיש לנו הרבה מאוד ידע להעביר לקהל המקצועי", מוסיף אליאל.

ורד הלפרין, סמנכ"לית השיווק של 'בנין הארץ', מעידה אף היא כי קיים צמא בקרב אנשי המקצוע להכיר שיטות מתקדמות לחיזוק מבנים, כמו שימוש ביריעות סיבי פחמן, שיטה שבשלב זה אינה נלמדת בטכניון, אך תופסת תאוצה בשטח, והשימוש בה הולך וגובר. "'בנין הארץ' צברה ידע הנדסי רב וניסיון ביישום בשטח בחיזוק מבנים בעזרת שיטות מתקדמות כמו יריעות סיבי פחמן ויריעות דרוכות. כדי לרכז ולהעביר את מלוא הידע הרלוונטי בתחום של חיזוק מבנים, הקמנו, 'בנין הארץ', את  מרכז הידע לחיזוק מבנים – אתר אינטרנט הכולל בחובו תוכן מקצועי מקיף ומגוון על תחום החיזוקים", מסבירה ורד.

 

בית חם המספק כלים והזדמנויות להרחבת הידע

האתר זכה להתעניינות רבה מרגע הקמתו, ובמיוחד בתקופת הקורונה, אותה ניצלו אנשי המקצוע להרחבת הידע שלהם. מרכז הידע לא רק מספק ידע תיאורטי, אלא מהווה בית חם המספק כלים והזדמנויות להרחבת הידע הפרקטי: ניתן להוריד למחשב מסמכי ידע הנדסיים, להשתמש בכלי תכנון מתקדמים, להירשם לניוזלטר המעדכן על חידושים בתחום ואף להזמין הרצאות הדרכה או להתייעץ עם מומחה.

"אנחנו רואים ששיטת החיזוק מאוד מעניינת מהנדסים ובעלי תפקידים בענף הבנייה וכקבלן מבצע אנחנו חווים עלייה בהיקף הדרישה", מעידה ורד, "השימוש בסיבי פחמן  (CFRP)  לצורך חיזוק מבנים מתבצע במגוון רחב של מקרים: חיזוק מבנים שעברו כשל מבני כתוצאה מבליית הזמן או כתוצאה מפגיעה של בעל מלאכה, הגדלת תסבולת עקב שינוי ייעוד כדוגמת חלל משרדים שהופך להיות חדר אוכל או חדר כושר. לאחרונה נפוץ שינוי יעוד של מבנים לטובת הקמת מרלו"גים, במקרים אלו העומס נעשה גדול יותר וקיים צורך לחזק את הרצפה לעומס החדש". שימושים נוספים בסיבי הפחמן, מוסיפה ורד, הם חיזוק הגדלת עומסים  בגשרים ושיפור עמידות של מבנה על מנת שיהיה כשיר לעמוד בעומסים סיסמיים, עומסי רעידות אדמה. על כל אלו ניתן ללמוד במרכז הידע.

מוצר הדגל של מרכז הידע - כלי תכנון

כלי התכנון, כולל חישוב של חיזוק לוח"ד ע"י למינטים של FRP, חיזוק חתכי בטון לגזירה, חיזוק חתכי בטון ללחיצה - כליאת בטון, חיזוק חתכי בטון לכפיפה ותכנתSIKA . כלי התכנון הוא אחד הכלים הטובים בעולם לקהל המקצועי; מהנדסים, קונסטרוקטורים, אדריכלים, מנהלי פרויקטים, מפקחים, קבלנים ועוד.  

איציק צור, יועץ טכני של חב' גילאר בע"מ,  נציגת SIKA בישראל, המספקת מערכות לחיזוק מבנים למעלה מ-30 שנה, מעיד כי התרשם מהמרכז באופן חיובי כנותן תמיכה ומענה בנושאי חיזוק עם סיבי פחמן. "המרכז מאפשר הנגשה לתכנת החישוב של חב' SIKA לביצוע חישובים בצורה מהירה ומדויקת עפ"י תקנים בינלאומיים ולהפוך תכנון לחיזוק בסיבי פחמן", הוא מסביר.

קיימת אפשרות להזמין לימוד והכשרה ע"י צוות מקצועי של בנין הארץ, למשרד הלקוח או בזום. בקרוב מאוד יושק גם קורס באורך מלא, בלעדי וייחודי בשיתוף בנין הארץ ואיגוד המהנדסים, ללימוד מעמיק לתכנון באמצעות סיבי פחמן, הכולל מפגש שלם על התוכנה.

דוגמה בולטת לשימוש בידע בסיבי פחמן נוכל ללמוד מפרויקט של חברת פייסבוק ישראל, שחפצה להפוך את הקומה השלושים ושבע בבניין עזריאלי שרונה, לחדר אוכל עם מטבח מבשל. מכיוון שהבניין תוכנן למשקלים המתאימים למשרדים, נדרש היה לבצע חיזוק תקרת הקומה עבור הפיכת ייעודה לחדר אוכל. ע"פ תקן, קיימת חובה לחזק את התקרה לעומס שימושי של 500 קילו למטר רבוע (לעומת 250 קילו במקור). הוצגו מספר חלופות לחיזוק רצפה/תקרה ונבחרה שיטת חיזוק באמצעות  יריעות סיבי פחמן (CFRP).

דביר אוחיון, מנהל אזור ומנהל הפרויקט בא.וייס בניה ופיקוח בע"מ, החברה הקבלנית שהייתה האחראית על ביצוע כלל פרויקט משרדי פייסבוק ישראל הסביר, כי אחת הסיבות שבעטיה נפסל הפתרון של קורות פלדה היה חוסר האפשרות להשתמש במעלית רגילה בגלל משקל הקורות והאמצעי היחיד לעלות אותן היה באמצעות מעלית משא שגודלה לא התאים לגודל הקורות. חומר הגלם סיבי פחמן הנו חומר קל משקל, המגיע בגלילים וניתן היה להעלותו במעלית. בנוסף, פתרון זה לא הצריך שימוש בכלים כבדים ולכן ניתן היה לבצע את החיזוק במקרה הזה רק באמצעות סיבי פחמן. עבודת החיזוק באמצעות CFRP התבצעה ללא ציוד כבד, על פני צורות גיאומטריות מורכבות שלא הגדילו את משקל המבנה.

"העבודה של התקנת פסים של חומרים מורכבים מהירה מאוד ואורכת כחצי יום עד כשלושת רבעי יום מרגע שמתחילים עד שמסיימים מקטע מסוים. בעבודות פלדה ההיערכות המקדימה דורשת הרבה מאוד זמן ולכן אנחנו כקבלנים ומפקחים מוצאים יתרונות רבים לשימוש בשיטה בקשת גדולה של מקרים", העיד דביר.

שרון אלבז, ראש תחום חיזוק מבנים ב'בנין הארץ' מדגיש כי היישום באמצעות סיבי פחמן מהיר מאוד ועבור היזם והקבלן לעיתים שיקול החיסכון בזמן גובר על שיקול העלות הכספית. בנוסף, קיימים מקרים בהם לא ניתן אחרת בדומה לתרחיש פרויקט פייסבוק. השיטה פותחת אפשרויות חדשות לאדריכלים ותורמת לאסתטיות ולשמירה על נראות החלל.

השיטה פותחת אפשרויות שונות לחיזוק לבעלי מקצוע שונים ובמרכז הידע קיים מידע מקיף ואפשרויות ללמוד את התחום.

 

רוצים לדעת עוד?

 

למרכז הידע - לחץ כאן

--

'בנין הארץ' הינה חברה קבלנית המתמחה בביצוע עבודות הנדסיות מיוחדות ובעלת יכולות ניתוח הנדסי, תכנון, גמישות ויצירתיות המקנות לה יכולת התמודדות עם בעיות סבוכות והצעת פתרונות מיוחדים המותאמים לבעיות הייחודיות של כל פרויקט. בנין הארץ מתמחה בחיזוק באמצעות סיבי פחמן (CFRP), מוצר המציע פתרון בעל יתרונות רבים לאדריכלים, מהנדסים, קבלנים ומפקחים.

 

על המחבר