דעה: ההחלטה הקשה של המדינה לגבי עתיד ענף הבנייה
מקבלי ההחלטות במשרדי הממשלה השונים מצויים כעת בנקודת החלטה קריטית לגבי עתיד ענף הבנייה. מזה שנים רבות צמח ענף הבנייה והתשתיות כבן חורג ללא אב ואם ממשרדי הממשלה השונים. תוצאות ההזנחה הממשלתית חמורות ביותר ואת השלכותיהן משלמים כל אזרחי ישראל.
נתחיל בבטיחות שהזנחת הטיפול בה שנים רבות הביאה לסטטיסטיקה עגומה של עשרות הרוגים בשנה, הרבה מעל הממוצע של מדינות המערב בענף. נמשיך באיכות המתדרדרת שהיא תוצאה ישירה של מכרזי 'הזול זוכה', השיטה השולטת בענף. מחסור בעובדים מקומיים איכותיים ממשיכה מגמה של התדרדרות הפריון בענף מזה שנים רבות. משך הבנייה הממוצע לדירה בישראל עולה וחורג מכל פרופורציה עולמית והיסטורית, למעל שנתיים לדירה. חברות הבנייה המבצעות קורסות ופוגעות ביכולת הביצוע של המדינה ומונעות ממנה לממש בפועל את הצהרותיה לגבי שוק הדיור. בירוקרטיה מופרכת שמביאה אותנו לתחתית הסולם העולמי במשכי הוצאת היתרים. חוסר ניהול אסטרטגי של מערכת התכנון שמביאה לעליית מחירים חריגה. בקיצור לאן שלא נפנה נראה ענף בנייה מוזנח ומתדרדר. ושלא נתבלבל, את המחיר הזה משלמים כל אזרחי ישראל, בין אם במחירי הדיור הגואים, בין אם בעלויות הבנייה ובין אם בדם משפחות הפצועים וההרוגים בענף.
מנגד עולה וצומח ענף חדש – ענף טכנולוגיות הבנייה. ענף שמדינת ישראל (בפרט משרד השיכון והבינוי ומשרד הכלכלה) והגופים הפועלים בענף כגון התאחדות בוני הארץ, איגוד המהנדסים, המועצה לבניה ירוקה ועוד, זיהו כמנוע הצמיחה הגדול הבא של מדינת ישראל. ענף טכנולוגיות הבנייה הוא שילוב בין הייטק מודרני לענף בנייה מסורתי. הוא תחום שיכול להפוך את ענף הבנייה העולמי המוערך במעל 10 טריליון דולרים בשנה, לענף מודרני תוך שיפור הפריון, הבטיחות, קיצור לוחות הזמנים, שיפור האיכות והתכנון ועוד. רק השוואת הפריון הענפי בבנין לממוצע הפריון בשאר הענפים יכול לייצר מעל 1.5 טריליון דולר נוספים בשנה בעולם. לשם המחשה ענף ההייטק הישראלי מגלגל כולו כ-10 מיליארד דולר בשנה, למול ענף הבנייה המגלגל מעל לפי שלוש בצורתו המסורתית.
אך אליה וקוץ בה – כדי לסייע לענף טכנולוגיות הבנייה לשגשג בישראל צריך להפוך את ענף הבנייה המסורתי לכזה שיאפשר את צמיחתן של חברות ההזנק ויאפשר הטמעה של הטכנולוגיות החדשות שלהן בבניה בפועל. הפורום הכלכלי העולמי ובוסטון קונסלטינג גרופ פרסמו לפני כשנה אג'נדה מקיפה על עתיד ענף הבנייה העולמי. במאמר חשוב זה מככבת המהפכה הטכנולוגית של ענף הבנייה כמשפיעה ביותר על עתיד הענף. כל מדינה החפצה בשינוי כזה צריכה לנקוט מספר צעדים ובהם, כך על פי הדוח – איחוד ותיאום בין היתרים, תקנים ודרישות; מכרזים ורכש ידידותיים ומעודדי חדשנות; הקפדה על שקיפות ומניעת שחיתות; מדיניות תשלומים אמינה ומהירה, ועוד.
מאמר של חברת הייעוץ העולמית מקינזי מפברואר האחרון מציג גם כן את הבעיות של הממשלות בניהול ענף הבנייה ואת הצעדים שהן צריכות לבצע על מנת לאפשר את המהפכה הטכנולוגית ובהם – שינויים רגולטורים; שינוי החוזים הדרקונים להתקשרויות עם קבלנים; שיפור רמת כוח העבודה בענף, ועוד.
אם כך על מנת להקים בישראל מנוע צמיחה חדש – ענף טכנולוגיות הבנייה, צריכה המדינה להפשיל שרוולים, לקחת אחריות ולשנות את ענף הבנייה מן היסוד. כל תמיכה, טובה ככל שתהיה, בחברות הזנק בענף, ללא שינוי מהותי בענף עצמו, תוביל אולי לייצוא של הטכנולוגיה ישירות לחו"ל ללא שאזרחי ישראל ירוויחו ממנה. כך ייוצר מצב אבסורדי בו ישראל תהיה מובילה עולמית בתחום טכנולוגיות הבנייה אך עולם שלישי בכל הקשור לענף הבנייה המקומי. בהחלטה הקריטית הזו בין המשך הזנחת הענף ובין מאמץ מתמיד לשינוי מהותי, לדעתי, הכיוון הוא ברור.