מזרקות
משחר ההיסטוריה ניסה האדם להעתיק ולחקות את כוחות הטבע האדירים שסבבו אותו.
כוחם ועוצמתם של המים והשפעתם החושית על האדם (מראה,מגע וצליל) היוו את אבן הפינה להקמת המזרקה הראשונה.
בעבר הרחוק, עוד בימי האימפריה הרומית, נהגו מהנדסי המים המצוינים שלהם לשלב מזרקות ציבוריות בקצות אמות המים שסיפקו מים למרכזי הערים. מזרקות אלה פעלו בכוח הגרויטציה ותוכננו בקפידה בכדי ליצור אפקטים עיצוביים יחודיים אשר שולבו בפסלי אבן מרשימים, שלרוב הוקדשו לאלים השונים.
לא עבר זמן רב עד שהמזרקה הפכה להיות פריט חובה בגינותיהם של עשירי אירופה,חצרות השליטים ההודיים וארמונות סין העתיקה.
ראוי לציון, ארמון הלברון מהמאה ה-17 ,שליד זלצבורג שבאוסטריה שבו כומר שיעשע את ידידיו בפעלולי מים "בכסאות רטובים" שבו היה מושיבם על כסאות אבן סביב שולחנו שבהם היו מוסתרים מתזי מים . ברגע של מצב התרוממות רוח ,ולאחר שתיה כדת וכדין, הפעיל את המתזים כאשר ידידיו מצאו עצמם מופתעים ורטובים ,למעט הכומר שישב בראש השולחן שבו לא הוסתר מתז. בנוסף הקים הכומר בגינת הארמון תיאטרון בובות מכני המופעל בכוח המים. כל הזנת המים הגיעה ממאגר נביעה שבראש הגבעה שלמרגלותיו הוקם הארמון.
הזמן והפיתוח הטכנולוגי, שהביאו לעולם את המשאבה והמנוע החשמלי, התאורה בשילוב פיתוח האלקטרוניקה והמיחשוב מאפשרים כיום ליצור צורות שונות ומגוונות ובעיקר מרהיבות של מזרקות מים.
המזרקה הינה אחת מהאטרקציות שניתן למצוא כמעט בכל מרכזי הערים הגדולות בעולם. החל מהסגנון הקלסי ברחבי איטליה, ספרד וצרפת וכלה במזרקות מתקדמות כדוגמת הבילאג`יו בלאס וגאס המציגה מופע מים ותאורה מדהים, המהווה מוקד משיכה לתיירים,נקודת מפגש לזוגות אוהבים ועמדת רענון לבעלי כנף.
ראויה לציון, המזרקה המוזיקלית הגדולה בפראג, המשלבת מופע מים מרהיב של מתזים למיניהם ותאורה עם הופעת מחול במשך כ-40 דקות.
המזרקות והמפלים המלאכותיים לא פסחו גם על המזרח הרחוק. תורת ה"פאנג שואי", ששמה מורכב מהמילים הסיניות רוח ומים,דוגלת בשילוב אלמנטים טבעיים בחיי היום יום ובהעתקת כוחות הטבע לסביבתו הטבעית של האדם, בכדי להשיג את האיזון הטבעי וההרמוניה בין האדם לסביבה.
לפי הפאנג שואי מים זורמים מפיצים אנרגיות חיוביות ומסמלים את השפע בסביבת האדם.
בארץ, במהלך תחילת שנות השמונים עם התגברות המודעות הסביבתית וחשיבות פיתוח "ריאות ירוקות" בערים השונות, החלו אדריכלי הנוף לשלב בתכנון פארקים ציבוריים וגינות חמד למיניהם, אלמנטי מים, בנוסף לנוף הדומם (שטחי מדרך, מגרשי משחקים, ריהוט רחוב וצמחיה).
אלמנטים אלה, שכללו מזרקות מתזים למיניהם ומפלי מים היוו את האטרקציות המרכזיות בפארקים והפכו למוקדים מרכזיים בהם.
ראויים לציון, גן לנדס (מפל מים) מזרקת מים במגדלי דוד המלך, גן אנגל (מזרקה משולשת) - כולם בת"א.
מאז, חלה התפתחות דרמטית כאשר אלמנטי המים השתכללו והפכו למעניינים ומרהיבים יותר, כדוגמת-מזרקות, מפלי מים ומשטח יבש בפארק גבעתיים ובקניון שלידו, פארק המשפחה בכרמיאל – משטח יבש, מזרקת משטח יבש בנמל ת"א ועוד.
לא נפקד כמובן, מקומם של גני אירועים פרטיים למיניהם, בהם נעשה שימוש נרחב באלמנטי מים בשילוב פירוטכניקה כדי להעצים את רגע המעמד (חתונות ומופעים אחרים).
רעיון השילוב של אלמנטי מים בתכנון שטחים פתוחים הינו נחלתו הבלעדית של האדריכל/המעצב, שבחזונו התכנוני מצרף את כל מרכיבי התכנון ליצירה הרמונית שלמה אחת.
סוג אלמנט המים נגזר מהמיקום הפיזי של אתר התכנון (כיווני רוחות, גובה, אור, רעש וכו`) ובייעוץ משותף עם מהנדס המזרקות נקבע סוג האלמנט, המיקום, הגודל והנגישות למקורות מים, חשמל וביוב,ניקוז.
מזרקה - רומניה
להלן סוגים עיקריים של אלמנטי מים נפוצים
מפלי מים - בריכות במדרגים שונים היוצרים גלישות מים ביניהם, תוך יצירת "וילון מים שקוף" בהפרשי גבהים שונים.שילוב של תאורה תת - מימית בבריכה הקולטת את המפל מעצימה בלילה את נפילת המים ומדגישה את יופיו וייחודו.
בריכות מתזים - בריכות במפלס אחד המשלבים מתזים שונים (סילון שקוף, סילון קצפי) המשולב בתאורה מתאימה.
מזרקת פסל - בריכות בהם מוצב פסל דקורטיבי ממנו\אליו מותזים סילוני מים בצורות שונות ובשילוב תאורה .
קיר רטוב - נגירת מים על קיר דקורטיבי לבריכה תחתונה הקולטת את המים,לשם יצירה אוירה שקטה ורגועה של מים מפכפכים - מתאים בעיקר למקומות סגורים ושקטים.
מזרקות ממוחשבות - אלה מזרקות "הדור החדש",שמפעילות משחקי מים שונים הנוצרים ממתזים שונים לגבהים ובתדירות שונים.הכל מפוקד דרך מחשב/בקר ממוחשב לפי תכנית מוכתבת מראש.ניתן לבצע הפעלה של המערכת מרחוק ע"י טלפון סלולרי.הנפוצות ביותר מסוג זה בארץ,הינן מזרקות ה"משטח היבש" המפעילות מתזים מוצנעים מתחת לפני הריצוף המשמש כשטח מדרך והפועלים לסירוגין ובגבהים שונים לפי תכ` מוכתבת מראש.
כמו כן,מזרקות אלה יכולות להיות משולבות במוסיקה כשתצורות המים תואמות אותה.
מזרקות מוזיקליות ממוחשבות - מזרקות אלה הינן הינן "הדובדבן שבקצפת" ומהוות אטרקציה של מופע מים מוזיקלי מרהיב ביותר, הכולל אפקטים שונים, תאורה ומוזיקה והפועלים בהרמוניה מופלאה. המופעים נערכים בפני קהל לאורך של עד שעה ומלווים לעיתים גם בהופעת מחול (המזרקות בפראג ובברצלונה). בעתיד הקרוב מתוכננת ביצועה והפעלתה של מזרקה כזו בטיילת טבריה על מי הכנרת.
תותחי מים (ג`אמפינג ג`ט) - מתזים מים מתוחכמים היורים סילוני מים (נחשים) שקופים רצופים או קטועים הניתנים לשליטה ולמרחקים עד 5.0 מ`, אפשרי בשילוב תאורה.
כמובן, שניתן לשלב בין הסוגים השונים וליצור מופעי מים מרהיבים, מעניינים ומושכים בשילוב עם מחול ומופעי תרבות אחרים (מופע ONE של הזמרת ריטה בשנת 2006).
אפיון טכני, תחזוקה מונעת ואיכות המים
המזרקה פועלת כמערכת מים סגורה המאפשרת סחרור של המים בעזרת המשאבות.
יש צורך רק במילוי ראשוני של המאגר המאפשר סחרור מים לאורך זמן עד לביצוע ניקוי והורקה, הדבר התלוי באיכות המים (הורקה אחת לאחר חצי שנה במזרקה עם מערכת סינון).
אובדני המים, בעיקר בגין אידוי ותקלות למיניהם, מסופקים למערכת ממקור מים חיצוני בעזרת שליטה ובקרה על המפלס הנדרש.
בנוסף, בעקבות הנחיות שהוצאו לאחרונה ע"י משרד הבריאות בגין חיידק הלגיונלה, קיימת דרישה לשמירה על איכות המים ע"י סינון וחיטוי ושמירה על מניעת עכירות. כל הציוד הנ"ל, בתוספת לוח פיקוד חשמלי הינו חלק אינטגרלי מהמערכת הטכנית.
קיימים 2 אופנים בהם ניתן למקם את הציוד למזרקה
תא משאבות רטוב - המשאבות הינן מסוג טבולות הנמצאות במאגר המים בבריכה או בבור אגירה סמוי בסמוך לה, המשמשות להפעלת המזרקה.
שיטה זו מקצרת את מהלכי הצנרת ואת אובדני המים כתוצאה מתקלות.מאידך, שיטה זו לא נוחה לתחזוקה, כיוון שדורשת טיפול בתוך מאגר המים הקיים, ובנוסף, הציוד המיועד לשמירה על איכות המים חייב להיות בבור יבש (מסנן חול, כלורינטור, משאבת סינון וכו`) ולכן שיטה זו דורשת ממילא, בור ציוד יבש נוסף. לפיכך, שיטה זו לא מומלצת, אלא כאשר קיימת בעיה חריפה של מקום לבור הציוד בסביבת המזרקה.
תא ציוד יבש - המשאבות ושאר הציוד ממוקמים בבור יבש סמוך למזרקה, כאשר יניקת המים מהבריכה היא מקרקעיתה או משקע נמוך יותר.
הטיפול והתחזוקה נוחים ביותר, ומתבצעים תוך כדי המשך פעולתה.
מערכת המזרקה על ציודה דורשת תחזוקה רצופה וקפדנית לאורך כל משך פעולתה גם כטיפול שוטף ומונע, תוך מעקב על מדדי איכות המים (כלור חופשי, PH ועכירות).
לפני מסירת המזרקה לרשות המזמין, מועבר ע"י הקבלן המבצע, כל התיעוד הטכני של הציוד, דרך הטיפול והתחזוקה השוטפת הנדרשת.
בארץ כיום, עם גידול המשמעותי בכמות המזרקות הציבוריות שבאחריות העיריות והמועצות המקומיות, הוטמע נושא התחזוקה והוא מוקפד ומקצועי יותר מבעבר ולכן גם מאפשר תפקוד ואורך חיים לאלמנט המים.
ולסיום, דווקא בארץ שבה כמויות המים מצטמצמות משנה לשנה, חשוב ליצור אלמנטי מים לצורך הרגשת חיוניות, מראה משובב, מוקד לאטרקציות ושמחת חיים, תוך שימוש בכמות מים קטנה יחסית הפועלת "במעגל סגור" ובאובדנים מעטים בלבד.
מזרקה בנמל ת"א
תגיות
הוספת תגובה
תגובות
אין תגובות