קבוצות רכישה, חלק ב`
חסכון כספי
חסכון משוער של עד כ-30% כאשר הקבוצה מתארגנת באופן חכם ונכון. חסכון זה מורכב ממספר גורמים אשר משתנים בין פרויקט לפרויקט:
- חסכון במע"מ מתבטא בקניית הקרקע. קבוצות רכישה חוסכות מע"מ זה על פי חוק, מכיוון שעל פי חוק פטור אדם פרטי מתשלום מע"מ.
- מס רכישה, מכיוון שהרוכש קונה באופן ישיר את חלקו בקרקע, ונושא על עצמו את עלויות הרכישה. הרוכש מחויב בתשלום מס רכישה על הקרקע בלבד. ולא גם על הבנייה כמוכר בעסקה קונבציונלית. החסכון במס משוערך ב 17%.
2. חסכון בעלויות המימון - החסכון נוצר בעקבות הסיכון הנמוך (מבחינת נותן המימון) בקבוצות רכישה. נוצר מצב בו הבנקים וחברות מימון שונות מעדיפות לעבוד עם קבוצות רכישה מאשר עם קבלנים משום שהמימון הדק עומד בסטנדרטים הרלוונטים של הגופים הנ"ל להשקעה. הדברים נכונים שבעתיים בימים אלה של המשבר הכלכלי בהם הבנקים עוצרים את זרם ההלוואות ומחשבות את הסיכונים, מה שבא לידי ביטוי בריביות אותם משלמים הקבלנים ובעליית מחירי הדירות. כאשר מדובר ברוכשים פרטיים, הסיכון לגופים הממנים כאמור קטן יותר ולכן עלות העסקה זולה יותר בכללותה מה שמוביל לקיצוץ העלויות ולהוזלה במחיר הכללי של העסקה.
3. הרווח היזמי של הקבלן - ברכישה קונבנציונלית, הקבלן שבצדק רוצה לקבל את שכרו על העבודה, הזמן והסיכון שלקח. בקבוצת רכישה הקבלן העובד, הינו קבלן ביצועי. כלומר, הקבלן מקבל את שכרו עבור עבודתו בלבד.
4. עלויות פרסום ושיווק - עוד גורם אשר מעלה את ערך הדירה בצורה משמעותית הינו הגורם השיווקי. להבדיל מרכישה רגילה.
אחד היתרונות הבולטים של קבוצת הרכישה הוא אופציית בחירת השכנים והביטחון במציאת "שכנים איכותיים". כל אדם הרוכש דירה בבניין מגורים מבקש שכנים איכותיים עימם יוכל לנהל יחסי שכנות טובים ומוצלחים. בקבוצת רכישה חברי הקבוצה יוכלו לבחור את הדיירים וליצור קהילה בעלת מכנה משותף.
טרנדיות
טרנד קבוצות הרכישה ממשיך לתפוס תאוצה, יותר ויותר אנשים מצטרפים אליו ומתגאים להיות חלק מקבוצת רכישה מצליחה. מעבר ליתרונות שהוצגו עד כה- על מגדל הטייסים שמעתם? ומגדל הרופאים? לא רוצים מגדל על עיסוקכם? טרנדי זה גם כיף.
להלן מספר סיכונים ודרכים למניעתם:
מניעה: בעסקת יזם / קבלן רגילה בה הקבלן הוא בעל הקרקע והלקוח רוכש ממנו דירה, הלקוח בבעיה. אומנם הוא מצוייד בשטר ערבות מכר אבל הדרך למימושו ארוכה ומסובכת. בקבוצת רכישה הקבלן המבצע הוא "שכיר" של הקבוצה. הקרקע הינה בבעלות הקבוצה ואין לקבלן שום חלק בה, בנוסף התשלום לקבלן נעשה לפי קצב ההתקדמות ומנוהל על ידי הבנק והעו"ד הנאמן לקבוצה. רק לאחר שקבלן סיים שלב בנייה מסויים, הוא מקבל תשלום עליו בצורה רטרואקטיבית לאחר שהבנק וחברת הניהול שלחו נציג מטעמן לבדוק שאכן שלב הבנייה המדובר נשלם ונבנה באיכות שנקבעה מראש. חשוב לציין כי הקבלן ביצוע מעמיד ערבויות בצוע בפני רוכשי הקבוצה.
מניעה: חובה לוודא ולראות שאכן מדובר ברכישה משותפת של הקרקע, ואין לעלות את נושא הבנייה בשלב רכישת הקרקע. יש לדאוג שאלו יהיו עסקאות נפרדות לחלוטין ללא כל תלות. יש לוודא כי לבעל הקרקע או למארגן הקבוצה אין שום הסכם או התחייבות לקבלן ורק לרוכשי הקרקע הזכות להחליט על מועד הבנייה ובחירת הקבלן.
מניעה: עוד לפני הכניסה לקבוצת הרכישה מארגני הקבוצה מתמחרים את עלות הרכישה של כל אחד מהחברים לפי הדירה אותה בחר בפרוייקט (עפ"י התכנון האדריכלי), שכן דירה מסויימת בקומת קרקע תתומחר באופן שונה מאותה דירה בקומה שלישית למשל. עלות הרכישה של כל חבר בקבוצה תהיה שונה בהתאם לדירה שיבחר לרכוש ולפיה יוקצו לו אחוזי רכישה בשטח ובבניין.
מניעה: קיומו של הסכם שיתוף יכול למנוע מקרים כאלו ודומים, בהסכם השיתוף מתחייבים חברי הקבוצה שתנאי למכירה הוא הוא הסכמת החברים (עד שלב סיום הפרויקט) או ניתן גם להחליט כי לא ניתן למכור כלל עד גמר הפרויקט.
מניעה: עוד לפני תחילת הבנייה מחליטים על גורם מימון, אשר יתנה רשת בטחון וילווה את הפרויקט מתחילתו ועד סופו. על אותו גורם לאשר את חברי הפרויקט. אם קרה ובאמת אחד הרוכשים מפסיק את תשלומיו, גורם המימון ימלא את חלקו של אותו רוכש, ובתום התהליך יממש את חלקו בדירה.
מניעה: עוד לפני רכישת הקרקע ותחילת הבנייה יסכימו כל חברי הקבוצה על התכנון האדריכלי, העיצוב והמפרט הטכני בחוזה משותף, שלפיו יבנה הפרוייקט.
המאמרים הבאים בסדרה :
1. השלבים בקבוצת רכישה.
2. עצות לרוכשים.
אין תגובות