מתחם התוכן

יורדים לשטח - פרויקט שדה דב (מגרש 109)

צוות CivilEng יורד לשטח ומתעד עבורכם את הפרויקטים הכי מעניינים בתחום הבינוי והתשתיות!

 

רובע שדה דב

רובע שדה דב מהווה את אחת מתכניות הפיתוח העירוניות הגדולות והמשמעותיות בישראל בעשורים האחרונים.

הרובע מוקם על שטח שדה התעופה שדה דב שפונה, ומשתרע על פני אלפי דונמים בצפון־מערב תל אביב, לאורך קו החוף. התכנון מבוסס על עירוב שימושים אינטנסיבי וכולל מגורים בהיקפים גדולים, תעסוקה, מסחר, מוסדות ציבור ושטחים פתוחים, תוך חיבור ישיר למערך התחבורה העירוני והמטרופוליני.

מבחינה הנדסית, מדובר במתחם מורכב המאופיין בבנייה רוויה ובנייה לגובה, תשתיות תת־קרקעיות נרחבות, קרקע חולית עם אתגר עבודה במי תהום וסביבה ימית, וכן דרישות גבוהות לביצוע שלד, דיפון, ניקוז, חזיתות, תחבורה ותיאום מערכות. הרובע צפוי לשמש מודל לפיתוח עירוני מתקדם בקנה מידה ארצי, הן בהיבטי תכנון והן בהיבטי ביצוע.

 

הצגת הפרויקט

מגרש 109 במתחם שדה דב הינו פרויקט מגורים ועירוב שימושים בהיקף בנייה משמעותי, הכולל מגדל מגורים בגובה כ־156 מ׳ לצד מבנים מרקמיים, שטחי מסחר ושטחי רווחה. הפרויקט כולל 324 יחידות דיור להשכרה לטווח ארוך (20 שנה), מהן כ־50% במחיר מפוקח, וממוקם בסביבה עירונית צפופה ובקרבה ישירה לקו החוף.

המגדל כולל 42 קומות ו־229 יח״ד, בהיקף של כ־35,000 מ״ר עילי, בעוד המבנים המרקמיים כוללים בנייה של עד 9 קומות בהיקפים מצטברים של כ־14,000 מ״ר עילי נוספים על שטח מגרש של 5,221 מ״ר.

הפרויקט מאופיין בעבודות חפירה ודיפון מורכבות בהיקף של כ־72,000 מ״ק חפירה, שימוש ב־574 עוגנים מיוחדים, והתמודדות עם מפלסי מי תהום, המגיע ל 1.5+ אבסולוטי, כאשר תחתית החפירה של פיר מעליות הוא ב 14.5- אבסולוטי. למעשה הפרויקט 16 מ' בתוך מי תהום. היקפי השלד כוללים כ־40,000 מ״ק בטון וכ־7,000 טון פלדה, ומבוצעים באמצעות הפרדת גרעין מהפריפריה, שני צוותי שלד נפרדים, שלושה מנופים, שלוש מעליות משא, ומערך מסכי הגנה מלא לגרעין, לפריפריה ולמעטפת האלומיניום.

הפרויקט משלב מערכות מתקדמות בהיקף רחב, לרבות 14 מעליות, מערכות חשמל במתח גבוה עם שנאים פרטיים, פסי צבירה, הכנת תשתית לטעינת רכבים חשמליים בהיקף של 100%, מערכות בית חכם, מרכז בקרה, מערכות PV וצבירת אנרגיה, וכן גג עתיר מערכות הכולל צ׳ילרים ופתרונות ייעודיים להרמת ציוד. הביצוע מלווה בניהול BIM/VDC מלא, מידול כלל המערכות והעגורנים, תכנון מחזורי יציקה (Cycle) ברמת דיוק גבוהה, ושימוש במערכות ניהול ובקרה דיגיטליות לאורך חיי הפרויקט.

 

דירה להשכיר

במסגרת שיווק הקרקע ותנאי התכנון, מגרש 109 ברובע שדה דב תוכנן ופותח כפרויקט דיור להשכרה ארוכת טווח במסגרת מכרז “דירה להשכיר”. בהתאם להוראות המכרז והחלטות מוסדות התכנון, הבינוי מיועד למגורים להשכרה לתקופה של כ־20 שנה, וכולל שילוב של דירות להשכרה בשכר דירה מפוקח לזכאים לצד דירות להשכרה בשוק החופשי, בחלוקה של כ־50%–50%. הפרויקט כולל מספר מבני מגורים בתצורות בינוי שונות, ומחויב לסטנדרטים תכנוניים, תפעוליים וחברתיים המאפיינים פרויקטים ייעודיים להשכרה ארוכת טווח, לרבות ניהול מרוכז ותחזוקה שוטפת. אחד האתגרים בפרויטק מסוג זה, הוא אחריות ארוכת הטווח שיש לתת לכלל הפרוייקט, שכן מדובר על 20 שנה שיש לתת שירות לדיירים וכו'.

 

סקירה זו מתמקדת בהיבטי התכנון, הניהול והביצוע, בדגש על עבודות הביסוס, חפירה והדיפון, כמו גם עבודות השלד בחניון.

 

עידו פרידמן, מנהל הפרויקט שדה דב הוא פרויקט הדגל של הקבוצה. ככזה - הוא משלב בתוכו שיתוף פעולה יוצא דופן בין כלל חברות הקבוצה: שיכון ובינוי נדל"ן, צמנטכל, מפעלי הבטון סולל בונה - וכמובן חטיבת המגורים כמנצחת על הביצוע.

כפרויקט דגל - שדה דב מלא באתגרים בכל פינה ותחום. אל שדה דב הגעתי לאחר פרויקט מוצלח מאד בבן שמן. הקדמנו לוחות זמנים בתקופת מלחמה. מיד שהבנתי את גודל הפרויקט - התחלנו לפרק את הפרויקט הנדסית וביצועית ולראות איך מנצחים אותו.

גייסנו את הצוות הטוב ביותר בחברה, השקענו את הציוד החדש והמיוחד ביותר. אתגרנו את כלל הספקים והקבלנים בניסיונות לנצח את השלד. טסנו לאוסטריה ללמוד מערכות תבניות מיוחדות של חברת DOKA. זה הגיע לכדי הבנה, כי כל דקה וכל הנפת מנוף היא קריטית. ירדנו לדקויות ניהול ומדידה עם סטופר לכל פעולה. 

בנוסף - לניהול הזמנים באתר כתבנו אפליקציה בעצמנו לניהול שוטף של פעולות האתר. הפעולה מכילה את כלל המשימות בכל איזור לאותו היום. תוכנית עבודה יומית - שבועית. בניהול אנו משלבים טכנולוגיות מאד מיוחדות שלא נראו באף אתר במדינה. יורדים לפרטי פרטים ומתחקרים כל פעולה בניסיון לשפר ולדייק את הבאות. 

  • ניהול אתר - אתר בת"א חלוץ ומוביל את שכונת שדה דב, 5 מנופים צפופים, מעלית משא מיוחדות שהוזמנו מסין CUSTOM לפרויקט, משאבות סטטיות,תוכנית ארגון אתר ממודלת ב BIM לרמת הסיכה.
  • שלד - כלל תקרות דרוכות, גרעין מטפס, בטונים מיוחדים, 2 צוותי שלד רק על המגדל. גרעין ופריפרייה. כ-100 פועלים שלד.
  • מערכות - מערכות אלקטרו מכניות מאד מורכבות שאינן קיימות בדרך כלל במגורים. צילרים לראשונה במגורים, תחנות מתח גבוה, שנאים פרטיים. גגות מורכבים מאד.
  • אלומניום - קירות מסך בשיטת UNIT שמכילים בתוכם תאים פוטו וולטאים להשבת חשמל לציבורי. פרויקט עתיר אלומניום שבשיאו יכיל כ-70 פועלי אלומניום בכל רגע באתר.

אני גאה להוביל בעבור הקבוצה שלי את הפרויקט - אתגר גדול עוד לפנינו אך אני משוכנע שאנחנו ננצח! הבנתי כמנהל כי הכל טמון באנשים ובהון האנושי שאבנה בצוות. צוות שעובד כמו מכונה משומנת יחד מנצח כל אתגר, ושדה דב זה שדה של אתגרים. בשדה דב אני גאה לומר כי הרכבתי את הצוות הטוב ביותר למשימה.

 

 

עומרי כהן, מנהל פרויקט בניינים מרקמיים וחניון - לאחר סיום העבודות עם חברת צמנטכל בשטח, הרחבנו את הצוות ההנדסי של חטיבת המגורים להמשך הביצוע. הצוות של הפרויקט בכל אזוריו מורכב מאנשי צוות, מנהלים והמהנדסים המוכשרים ביותר שלאחר הצלחתם בפרויקטים קודמים, הגיעו לשדה דב על מנת להוביל להצלחה גדולה בפרויקט דגל. הפרויקט מורכב מאוד מבחינה הנדסית, החל משלב הדיפון והביסוס, לעבודות האיטום למים וגזי קרקע, שילוב ותמרון עבודות השלד בחניון והבניינים, וכמובן סגנון החיפוי של הבניינים והסטנדרט שהוצב לגמר הלובאים, הדירות והחללים הטכניים. הפרויקט מרובה במערכות המנוהלות ע"י מרכז בקרה, ומאפיינות את דרישות היזם להחזקת הדירות ל-20 שנה. אני בטוח בהצלחת הפרויקט בזכות הצוות המיוחד והמקצועי שיש לנו, כאשר המפתח נמצא בקשרים ההדוקים שבין כולם והכוח המשותף.

 

קרדיטים

  • יזם: שיכון ובינוי נדל"ן ושיכון ובינוי בע"מ
  • קבלן ראשי: סולל בונה חטיבת המגורים
  • אדריכלות: מילבאואר אדריכלים 
  • מתכנן שלד: דוד מהנדסים
  • דיפון וחפירה: צמנטכל

 

צוות האתר

מנהל פרויקט ראשי - עידו פרידמן. מנהל פרויקט מרקמיים - עומרי כהן. מנהל איזור - נחום עוזרי. סמנכ"ל, מנהל חטיבת מגורים - יוסי גרינס. שיכון בינוי נדל"ן - מנהל תחום ביצוע מיכאל וינבוים. מהנדסים מובילים - יובל גרציאני וגיל בלומנפלד. מהנדס VDC - אור מזור. מנהלי עבודה - עוסמאן חג'יר , אורי עצמון, ארד סולסי. מנהל לוגיסטי - מיקולה וורנקו. בטיחות - אמיר טורקי.

 

הפרויקט במספרים

כללי

נפח הבטון - 40,000 מ"ק | שטח המגרש 5,221 מ"ר | שטח בתת"ק 20,000 מ"ר | שטח מסחר 560 מ"ר | שטח עילי 50,000 מ"ר | שטח ציבורי 648 מ"ר | 14 מעליות

מגדל

  • גובה המגדל 156 מ"א
  • 42 קומות
  • 229 יח"ד
  • כ- 35,000 מ"ר עילי
  • 350 מ"ר מסחר
  • 120 מ"ר שטחי רווחה

מרקמי - רב קומות | מרקמי

  • 9 קומות | 9 קומות
  • מרקמי 51 יח"ד | מרקמי 44 יח"ד
  • כ- 8,000 מ"ר עילי | כ- 6,000 מ"ר עילי
  • 255 מ"ר מסחר | 135 מ"ר שטחי רווחה בק.ק

 

כמה מילים מאנשי הצוות 

אבישי קימלדורף, מנכ"ל שיכון ובינוי נדל"ן - פרויקט דיור להשכרה בשדה דב 109 הוא פרוייקט דגל של שיכון ובינוי המשלב יכולות בין זרועות קבוצת שיכון ובינוי הן בצד היזמי והן בצד הקבלני.

התכנון והביצוע המוקפדים מבטיחים פרוייקט איכותי ברובע החדש לחוף תל אביב. אני גאה בצוותי הניהול וההנדסה של שיכון ובינוי נדל"ן ושל סולל בונה על העבודה המשותפת הראויה לשבח והתוצאות מדברות בעד עצמן.

אסף ענבר, מנכ"ל שיכון ובינוי סולל בונה - הביצוע בפרויקט ממחיש את עוצמתה של קבוצת שיכון ובינוי ואת שיתוף הפעולה ההדוק בין זרועות הביצוע של סולל בונה לשיכון ובינוי נדל״ן, המאפשר להביא לידי ביטוי יכולות מתקדמות בבניית מגורי יוקרה בפרויקטים מורכבים. הנדסת ערך, תכנון ביצועי מוקפד וניהול יעיל הובילו לקיצור משמעותי של לוחות הזמנים, תוך שמירה על איכות וסטנדרט ביצוע מהגבוהים בענף.

חזי דשא, מנכ"ל צמנטכל - פרויקט שדה דב 109, שבמסגרתו צמנטכל ביצעה את שלב עבודות התת־קרקע, התאפיין במורכבות הנדסית גבוהה ובאתגרים תפעוליים משמעותיים, אשר נוהלו בהצלחה הודות לשיתוף פעולה הדוק בין החברות בקבוצת שיכון ובינוי וחטיבות הביצוע בסולל בונה. שיתוף הפעולה, החל משלב התכנון ובהמשך בליווי הביצוע. הבנה הדדית של הצרכים השונים  לצד פתרון בעיות בזמן אמת, אפשר מסירה מדורגת של הפרויקט וקידום משמעותי של עבודות הבנייה במקביל לעבודות התת־קרקע, תוך הקדמה ניכרת של לוחות הזמנים.
מדובר בהישג מקצועי מרשים של צוות צמנטכל. הרבה הצלחה לחטיבת הבנייה בהמשך הדרך.

יוסי גרינס, סמנכ"ל, מנהל חטיבת המגורים - הפרויקט מהווה מהלך אסטרטגי חיוני עבור חטיבת המגורים, ומסמן שלב משמעותי בהתפתחותה בתחום מגדלי היוקרה. הוא מחזק את מיצובה של החברה כקבלן מוביל, הפועל בסטנדרטים הגבוהים ביותר של איכות , ביצוע , טכנולוגיה , חדשנות , ותומך בחזונה להוביל את בניית מגורי היוקרה בישראל.

נחום עוזרי, מנהל איזור - כולם בונים. וכולם מסיימים את הפרויקטים שלהם, יותר איכותיים או פחות. אבל השאלה הגדולה היא, מה קרה בדרך כשבנינו את הפרויקט? האם עשינו לסביבה טוב? האם בנינו בדרך גם אנשים?

בשדה דב 109 התגבש צוות שבונה תוך כדי חדוות עשייה. כל אחד ואחד מבעלי התפקידים הוא אדם איכותי ומבין ומרגיש, שהוא חלק חשוב ומרכזי להצלחת הפרויקט. כל זה קריטי להצלחת הבנייה של אחד הפרויקטים החשובים ביותר של חברת שיכון בינוי.

מנהלי הפרויקט מובילים בצורה כזאת שהאווירה היא, שכל אחד רוצה להיות חלק מהדבר המובחר הזה וגם התוצאה בהתאם. הפרויקט מקדים את לוחות הזמנים כרגע ואני מעריך שזה יימשך כך זאת סיירת מובחרת לכל דבר בשוק הבנייה. שירבו אתרים כאלה בישראל.

מיכאל וינבוים, ראש תחום ביצוע בשיכון ובינוי נדל״ן - פרויקט שדה דב מגרש 109 הוא מהפרויקטים המורכבים והמתקדמים שמבוצעים כיום בישראל, והוא מהווה אבן דרך משמעותית ברובע שדה דב המתהווה. מדובר בפרויקט עירוב שימושים הכולל מגדל בן 40 קומות ושני מבנים נוספים בני 9 קומות, עם 324 יחידות דיור להשכרה, שטחי מסחר, חללים ייעודיים לרווחת הדיירים וארבע קומות חניון תת־קרקעיות. הפרויקט משלב מערכות הנדסיות מתקדמות ומורכבות, לרבות מערכת חזיתות חדשנית הכוללת תאים פוטו־וולטאיים, ומהווה דוגמה ליישום טכנולוגיות מתקדמות לאורך כל שלבי התכנון והביצוע. בשיתוף פעולה הדוק עם חברות האחות סולל בונה וצמנטכל, ויחד עם עיריית תל אביב, רמ״י, דירה להשכיר והחברה המפתחת CPM, אנו מובילים פרויקט שקובע סטנדרט חדש של קצב ביצוע, איכות וניהול, ומהווה חלק ממהלך רחב של כ־840 יחידות דיור להשכרה ברובע במסגרת ההסכם עם דירה להשכיר, החברה הממשלתית.

יובל גרציאני, מהנדס הביצוע - אל שדה דב אני מגיע יחד עם עידו המנהל פרויקט, מהנדס ומנהל עבודה מהפרויקט הקודם בו היינו בו יחד והצלחנו להקדים לוחות זמנים ב-4 חודשים תוך כדי מלחמה, הצלחה אדירה! 

שדה דב מלא באינספור אתגרים חדשים, החל ממי תהום ולחצים אדירים בקרקע, מערכות מורכבות מאוד בחניון ובגגות, קירות מסך סולאריים, פלטפורמות מטפסות מיוחדות, שטחי התארגנות מאתגרים ולוחות זמנים קשים מאד. אני גאה להגיד - כל בוקר אני נהנה לקום לעבודה.

דבר ראשון הצוות החזק והמיוחד שאיתי, האווירה המשפחתית שיש לנו בצוות האתר. יש פה אפשרויות התפתחות ברמה הניהולית וברמה ההנדסית כמו שלא הייתי מקבל בשום פרויקט אחר. כל פרויקט הוא מאתגר ומורכב וכל פרויקט בסופו של דבר נגמר, אני מאמין שחשוב להנות מהדרך ומהתהליך ואני באמת גאה להגיד שזאת המציאות שאנחנו יוצרים לעצמנו יום יום אצלנו באתר, זה מתחיל בראש ובראשונה בהנהלת האתר ויורד דרך הצוות עד לאחרון הפועלים.

גיל בלומנפלד, מהנדס הביצוע  - באתר בשדה דב אנו מנהלים ביצוע מורכב בסביבה ימית, שבה מפלסי מי תהום גבוהים מחייבים מערך שאיבה רציף ויישום פרטי איטום מורכבים ומדויקים. האתגר ההנדסי המרכזי הוא שלביות הביצוע הקפדנית, הנובעת מבנייה בשיטת טופ־דאון בסוגים השונים, ובשילוב מגדל שבו גרעין מטפס הדורש דיוק ותיאום ברמה גבוהה. את מכלול האתגרים מוביל צוות ביצוע מנוסה ומקצועי שנבחר בקפידה להתמודד עם מורכבות הפרויקט.

 

ניהול הפרויקט

ניהול הפרויקט מתבסס על תפיסה מערכתית הרואה בפרויקט מארג מורכב של תהליכים, גורמים וממשקים הפועלים במקביל ובתלות הדדית. במסגרת שגרת הניהול, צוות הניהול והביצוע עושה שימוש בכלים דיגיטליים ובשיטות עבודה מתקדמות, המאפשרים שליטה ובקרה רציפה על תהליכי התכנון, הביצוע והלוגיסטיקה, תוך חיבור בין עבודת בשטח - למערכות הניהול והמשרד.

לאור ריבוי הגורמים המעורבים בפרויקט - מתכננים, יועצים, קבלני משנה ועוד, הוטמעו מנגנוני עבודה המבוססים על פלטפורמות שיתוף מידע, מודלים וכלים התומכים נמתודת ה BIM. מנגנונים אלו מאפשרים יצירת שפה מקצועית אחידה, ריכוז מידע עדכני ואמין, ושיפור התיאום בין תכנון לביצוע, תוך תמיכה בקבלת החלטות מבוססת נתונים ובזמן אמת.

הפרויקט מאופיין בריבוי ממשקים בין דיסציפלינות, מערכות ותתי־מערכות, המחייב ניהול ייעודי ומובנה של נקודות החיבור וההשקה. לצורך כך מיושמים תהליכי תיאום רב־מערכתי, הנשענים על מודלים משולבים, סנכרון בין גורמי התכנון והביצוע, ובקרה שוטפת על ממשקי עבודה קריטיים.

ניהול הממשקים מבוצע באופן פרואקטיבי, תוך זיהוי מוקדם של קונפליקטים ואי התאמות בתכנון ובביצוע, הגדרת אחריות ברורה בין הגורמים המעורבים, ותיעדוף טיפול בנקודות בעלות השפעה גבוהה. גישה זו מצמצמת אי ודאות, מפחיתה סיכונים ומשפרת את הרציפות והאינטגרציה בין שלבי הפרויקט השונים.

  • המתזמן האחרון .The Last Planner - שיטת ניהול מבוססת Lean Construction שמצמצמת את הפער בין תכנון לביצוע באמצעות מעורבות מנהלי העבודה בתכנון, תכנון לאחור, התחייבויות קצרות טווח וניהול אילוצים. השיטה נשענת על בניית לו״ז שבועי משותף עם קבלני המשנה, בקרה ולמידה מתמשכת, לשיפור הוודאות, שיתוף הפעולה והביצוע בפועל.
  • Siteflow - אפליקציה שפותחה באתר ומאפשרת ניהול ובקרה על הלו"ז, הביצוע ובעיקר על המשימות שוטפות. המערכת מאפשרת לכל הגורמים בפרויקט, להבין מיידית מהו סטטוס הביצוע, תכנית העבודה השבועית והיומית, כמו גם לזהות חסמים שיש לתת עליהם את הדעת.

בתמונה: מבט דו שבועי מאפליקציית Siteflow על תכנית העבודה בפרויקט

 

  • BIM. Building Information Modeling - מודל מידע דיגיטלי תלת־ממדי לניהול מידע לאורך מחזור חיי הפרויקט, המשלב נתונים גיאומטריים ותפקודיים של המבנה. מאפשר שיתוף פעולה רב־תחומי, צמצום טעויות תכנון, ייעול הביצוע וקבלת החלטות מבוססת מידע.
  • VDC. Virtual Design and Construction - מתודולוגיית ניהול כוללת המשתמשת ב-BIM כבסיס, תכנון תלת מימדי לפני הביצוע. מאפשרת חיזוי מוקדם של אתגרים, תיאום זמן-עלות-משאבים והפחתת סיכונים בשטח. הפקת תוכניות עבודה תלת מימדיות לביצוע, לכל מקצוע ומקצוע.
  • Rite - פיילוט עם סטארט־אפ ישראלי פורץ דרך (Rite), השואף להפוך למערכת ההפעלה החדשה של מהנדסי הביצוע. באמצעות אלגוריתם מתקדם המסוגל להבין ולנתח תוכניות קונסטרוקציה מורכבות, המערכת מפיקה הזמנות ברזל אוטומטיות, מציפה טעויות תכנון, וממליצה על אופטימיזציות - במטרה לצמצם פחת ולהגביר את היעילות באתר.

 

אתגרי ביצוע עיקריים 

  1. התארגנות ולוגיסיטיקה - מגרש 109 הוא המגרש הראשון שהחלו בו עבודות הבנייה וכך למעשה "פרץ את הדרך" לתחילת העבודות בכל המתחם. נקבע כי חשמל זמני יסופק לאתר מחדר טרנספורמציה זמני שיוקם בשטח האתר - תהליך הכולל אישור תכניות וביצוע של חדר טרפו קבוע. אספקת בטונים מאתגרת בשל צפיפות והמרחק לקצה של ת"א. בנוסף, שעוד העבודה המוגבלות (7:00-19:00) אינן מאפשרות חופש פעולה לאנרי הביצוע וההתמודדוך בנושא היא יומיומית.

בתמונה: צמנטכל - תחילת העבודות על הביסוס (סלארי) וכלונסאות, כמו גם על הדיפון. כולם ממפלס הכביש

 

  1. עבודות דיפון וביסוס - עבודות הדיפון והביסוס נעשו בשיטת הסלארי (מכונת הידרומיל) ובכלונסאות - כולם בבנטונייט (חתך הקרקע חולי+מי תהום). בשל העבודה במי תהום, נאלץ הקבלן לבצע את עבודות הקידוח (ביסוס עמוק) כמעט ממפלס הכביש, ועם התקדמות החפירה לסתת את האלמנטים, עד תחתית החפירה.  דיפון וביסוס המבנים בוצע ע"י ביסוס עמוק - אלמנטי סלארי בעובי של 80 ס"מ. בנוסף, נקדחו 137 כלונסאות הכוללים כלונסאות שליפה עד לקוטר 120 ס"מ.  קידוח הדיפון ועבודות הביסוס בוצעו עד לעומק של 60 מ"א זאת על מנת להגיע לשכבת החרסית ויצירת קופסה סגורה "פקק" המאפשר את שאיבת והשפלת מי התהום.

בתמונה: מבט על אלמנטי הביסוס והדיפון, כולל אלמנטי T בצד המזרחי. ירוק - בוצע, אדום - אלמנטים שטרם בוצעו.

 

  1. שאיבה והשפלת מי תהום - מפלס מי התהום בסביבת המגרש הוא 1.5~ מטרים בקירוב (אבסולוטי) משמעות הדבר היא כי עבודות הביסוס והדיפון, כמו גם שלבי הביצוע של העבודות בחניון, מצריכים היערכות מתאימה. בפרויקט נבחרה שיטת שאיבה והשפלת מי תהום ו"החדרה" של מי התהום בבארות עמוקים - לאקוויפר התחתון. בפרויקט נקדחו 11 בארות עמוקים (8 בארות שאיבה ו 3 בארות החדרה) והמים נשאבים מהם למערכת איסוף היקפית - ומשם מוזרמים לבארות ההחדרה. מי התהום נשאבים עד להגעה למפלס תקרת קומת החניון 0.0, זה הרגע שבו ניתן לשחרר את השאיבה מבלי לסכן את המבנה ב"תזוזות" בשל הרצון ל"ציפה" במי התהום (בהגעה למפלס קומה 2 - משקל המבנה גדול ממשקל כח הציפה). שאיבת מי התהום היא "אומנות", מצריכה תכנון קפדני בתכנון עומק, מיקום וספיקת המשאבות, על מנת לייצר איזור יבש שיאפשר את החפירה והעבודה בחניון, ללא חדירת מים. במהלך ביצוע החניון מונחות ירועות איטום על הרצפה ועל הקירות - למניעת חדירת מי תהום וגזים - במהלך חיי המבנה. 

 

בתמונה: בורות השאיבה ומערכת איסוף מי תהום

 

  1. תקרות בשיטת Top down (420 מ"ר לתקרה) - מגרש 109 ממוקם בצמוד ומצפון למגרש פעיל ומתוכננים בו 4 מפלסי חנייה תת קרקעיים. בשל עומק החפירה, נדרש הקבלן לבצע 4 שורות עוגנים בהיקף קירות הדיפון, אולם בצידו הדרומי, בשל הצמידות למגרש השכן - פתרון של עוגני קרקע אינו ישים, מאחר והחניונים צמודים והחפירה של החניון הסמוך מתקיימת כמעט במקביל. ביצוע תקרות בשיטת הביצוע Top-down נעשית בכמה שלבים: עבודות ביסוס של 16 כלונסאות זמניים (מהמפלס העליון), יציקת תקרה ראשונה (עליונה), חפירה מתחת לתקרה והגעה לתחתית התקרה הבאה, יציקת התקרה וכך הלאה. אחד האתגרים בביצוע תקרות מסוג זה הוא העמודים הזמניים עליהם נשענות התקרות - עמודים אלה מיועדים לפירוק עתידי, עובדה המקשה מאוד על הביצוע והפינוי העתידי (נעשה מתחת לתקרות יצוקות). בנוסף, מתחת למגדל בוצעה רצועת טופ דאוון נוספת עם סיתות קיר סלארי זמני בעובי של 64 ס"מ, חפירה של 1500 מ"ק ("ברמה") השלמת איטום, רפסודה וקירות. להרחבה אודות TOP DOWN

בתמונה: מבט מצפון לדרום על תקרת ה Top-down

 

  1. רפסודה - עם ההגעה למפלס תחתית החפירה, החלו ההכנות לעבודות הביסוס. ביסוס החניון והמגדלים, נעשה בשילוב של יסודות בודדים, רפסודה וביסוס עמוק. המגדלים נשענים על רפסודות (המונחות על כלונסאות שליפה) והחניונים על יסודות בודדים. בפרויקט 2 רפסודות.

בתמונה: החגיגה בעיצומה! כ 2700 מ"ק. 25 שעות יציקה 5 משאבות ובסה"כ 800 [טון] ברזל זיון

 

  1. עבודות השלד בחניון - עידו, מנהל הפרויקט: שלד זה משלב הנדסה יוצאת דופן. כשניגשנו למשימה לנצח קצב נדרש מינימום 3 קומית בחודש הבאנו את גודל המשימה. התחלנו לנתח ולפרוט גאנט יציקות. ירדנו לרזולוציה של דקות. אין דקה שלא יודעים איזה עגורן מניף איזו תבנית, וכל פועל יודע את משימתו לשעה הקרובה. בעזרת ניתוח וניהול חכם אכן הגענו לקרקע בקצב שיא. גרעין מטפס בנפרד מפריפרייה, כל אגף מנוהל בשלד עצמאי.  2 צוותי שלד, 2 צוותי ניהול של מנהלי עבודה ומהנדסים נפרדים. ממש כמו 2 בניינים שונים. הגרעין - משלב בתוכו משאבה סטטית מיוחדת הגדולה במדינה יחד עם עגורן מטפס. קירות ב-80 ואתגרים הנדסיים רבים של יציקות מסובכוצ הנדסית וקטר רכבת שנדרש לקצב מסחרר.   הפרימטר (היקף) - כל ה42 קומות תקרות דרוכות. מסכי הגנה של wecon הנפרסים עם פני 3 קומות. שימוש בטכולוגיה של Greenvibe בכלל התקרות לפירוק טפסנות מוקדם.  עגורנים, ומעלית משא מיוחדת עצומה בגודלה שיובאה מסין עבורנו.  השלד מנוהל במודל חכם שכל יום נצבע אלמנט שנוצק ומתחוקר אל מול קודמו.

 

  1. תאים פוטו-וולטאים בחזיתות - במסגרת דרישות התב"ע ועמידה בדירוג 4 כוכבים לבנייה ירוקה, נדרש הקבלן לתכנן ולבצע שתי חזיתות פעילות (מזרח ודרום) הכוללות שילוב לוחות פוטו־וולטאיים הממירים את קרינת השמש לאנרגיה חשמלית. המערכת מיועדת להשבת כ־25% מעלויות צריכת החשמל של הדיירים, כאשר לוחות ה־PV מהווים חלק אינטגרלי ממערך האלומיניום והזכוכית המרכיב את מעטפת החזיתות (ראו הדמיה בגלריית התמונות מטה).

 

  1. עמידות לקורוזיה - בשל מיקומו של הפרויקט בסביבה ובקרבה לים, הוגדרה סביבת התכנון כסביבה בעלת פוטנציאל קורוזיבי גבוה, ועל כן נדרש מענה ייעודי כבר בשלבי התכנון, הביצוע והאחזקה. הדבר בא לידי ביטוי בבחירת חומרים, מערכות ופרטי ביצוע עמידים לסביבה ימית, בדגש על מעטפת הבניין, חזיתות האלומיניום והזכוכית, רכיבים ממתכת, תוך הימנעות מקורוזיה ותכנון פרטים וחומרים מתאימים. דרישות אלה משליכות גם על שלב הביצוע והאחזקה, וכוללות בקרת איכות מוגברת והגדרת תכנית תחזוקה יזומה, במטרה להבטיח עמידות, תפקוד ומראה אדריכלי של המבנה - לאורך זמן. 

 

היכנסו לגלריה המצורפת והמשיכו ללמוד על שלבי העבודה בפרויקט ! 

 

הדמייה - הפרויקט מיועד כולו לדיור להשכרה ארוכת טווח לתקופה של לפחות 20 שנה, כאשר 50% מהדירות יושכרו בשכר דירה מפוקח לזכאי משרד הבינוי והשיכון ו־50% בשוק החופשי, בהתאם למנגנון שנקבע במכרז רמ״י ו“דירה להשכיר”.

הדמייה - הקולונדה והחצר המשותפת מתוכננות כמרחבים פתוחים ונגישים לציבור, המאפשרים שהייה ומעבר חופשי בכל ימות השנה.

 

משרדי האתר - המשרדים באתר תוכננו כמתחם עבודה פונקציונלי ונעים, המשלב סביבת עבודה מסודרת עם מרחבי שהייה ורווחה לצוותים, ומבטא תפיסת ניהול הרואה ברווחת העובדים, בזמינות ובנוכחות בשטח חלק בלתי נפרד מהצלחת הפרויקט.

מנהלת - המנהלת באתר, הכוללת משרד מסודר ושקוף הצופה ישירות אל אזור הביצוע, משקפת גישת ניהול נוכחת ומעורבת, המחברת בין קבלת החלטות לנעשה בשטח ומחזקת שליטה, סדר ותגובה מהירה לאתגרים.

תקרות Top-Down - בשל עומק החפירה והצמידות למגרש הסמוך, אשר מונעת שימוש בעוגני קרקע בצידו הדרומי, בוצעו תקרות החניון במגרש 109 בשיטת Top Down, המאפשרת חפירה ויציקה מדורגת תוך הישענות על תקרות ועמודים זמניים — פתרון הנדסי מורכב הדורש תיאום וביצוע קפדניים, במיוחד בשלב פירוק האלמנטים הזמניים.

עמודים זמניים להריסה - עמודים אלה נקדחו ונוצקו מהמפלס העליון, ובכך אפשרו את "תליית התקרות". עם התקדמות העבודות, השלמת תקרות החניון (המתחברות לתקרות הטופ-דאון) יוסרו העמודים הזמניים ועודפי הבטון והזיון יפונו מהחניון.

יציקת רפסודה - חוגגים יחד את יציקת הרפסודה! אירוע משמעותי ומרגש, המסמן את תחילת עבודות השלד של קומות החניון (באיזור זה).

עוגני קרקע - שימוש ב־574 עוגנים מיוחדים (סלפ- דריל + עוגנים פולימריים), והתמודדות עם מפלסי מי תהום. מתוך גובה כולל של 15 מטר, החניון מבוצע בעומק של 9 מטר בתוך מי תהום.

סטראטים - בשל הגיאומטריה של החניון, הותקנו "סטראטים" (קורות פלדה) בחלק מפינות החניון. הסיבה להתקנת הסטראטים (ולא שימוש בעוגני קרקע) היא העובדה כי בכל "שבירה" של קירות החניון, עוגני הקרקע יחפפו\יתקלו זה בזה ולכן אין בהם כדי לתמוך את הדיפון. האתגר בביצוע קורות הפלדה נעוצה בעיקר בשלב ההתקנה, ובהמשך בפירוק (עם התקדמות יציקת התקרות).

ביקור במפעל DOKA  - ביקור בחברת doka האוסטרית יחד עם חברת wecon הנציגה הישראלית, ללמוד את מערכת התבניות המטפסת של הפרויקט אשר נתפרה במיוחד לפרויקט.

יציקת הרפסוקה המזרחית - יציקה רפסודת מגדל - יציקת רפסודה עמוקה תחת לחצי מים גדולים, 1500 מ"ק.

ארגון אתר - כחלק מתהליך ניהול הפרויקט, התלבשנו על המודל של הפרויקט וייצרנו תוכנית ארגון אתר שמכילה את מערכות הפרויקט. במודל ניתן לראות את השטחים המושכרים, מכולות משרדים, שטחי פריקה וטעינה, גנרטורים, שטחי פתיחת משאבות - ועד קשירות מנופים, משאבה סטטית, התנגשויות רדיוסים, מעליות משא שיורדות לבור ועוד.

Top-Down - סוג שני של טודפאון נעשה באיזור המזרחי של המגדל. עקב מגרש שכן ליד העוגנים בחזית זו הם עוגנים פולמירים. בעומק עוגנים אלו אינם עומדים בלחצי המים האדירים ולכן נדרש לבצע ברמה, ולאחר יציקת התקרה שמעל (3-) להתחיל לסתת את הקיר, להוציא את האדמה המקורית -  וכעת לסיים הרפסודה בעבודה פינצטה.

דיפון - אלמנטי הסלארי של הדיפון, נחפרו לעומק שם כ 50 מ"א, זאת על מנת להיכנס לשכבת החרסית ובכך לייצר "פקק" שלא יאפשר את כניסת מי התהום לתוך החפירה.בתמונה - הכנסת כלוב הזיון לחפירה (הבור מלא בבנטונייט)

על המחבר