מנהל התכנון - השחקן החסר בענף הבנייה הישראלי

בשנים האחרונות פרויקטי הבנייה והתשתיות הופכים גדולים ומורכבים יותר מתמיד ונוצר פער בולט בין הצורך בניהול תכנון מקצועי לבין המצב הקיים בשטח. רבים מהפרויקטים הגדולים בישראל סובלים מאותן בעיות חוזרות: עיכובים בתכנון, חריגות תקציב, קונפליקטים בין יועצים ובעיקר - חוסר תיאום שמוביל לעלויות כבדות בשלב הביצוע.

הפתרון? תפקיד שכבר קיים בפרויקטים מהגדולים בעולם, אבל עדיין לא זוכה להכרה הראויה בישראל: מנהל התכנון.

 

מה זה בעצם "מנהל תכנון"?

בניגוד למה שרבים חושבים, מנהל התכנון הוא לא עוד יועץ בפרויקט. מנהל התכנון הוא הזרוע המקצועית של מנהל הפרויקט בכל הנוגע לתהליכי התכנון והרישוי. תפקידו לחבר בין כל מחזיקי העניין - מהיזם, דרך היועצים, הקבלנים ומנהלי הפרויקט - ולהוביל את כל הדיסציפלינות ההנדסיות ליצירת תכנון שלם, מדויק ובר-ביצוע.

מנהל התכנון הוא האחראי על התיאום בין האדריכל, מהנדס הקונסטרוקציה, מהנדס החשמל, מהנדס האינסטלציה ושאר היועצים. הוא זה שמוודא שהתכנון המשולב עומד ביעדי העלות והזמן, ושלא נוצרים קונפליקטים יקרים בין הדיסציפלינות השונות.

 

 

חדשות מהשטח: הכרה רשמית בדרך

בימים אלה נמצאת על שולחן הצוותים המקצועיים של איגוד המהנדסים לבנייה ותשתיות טיוטה של הגדרת תפקיד מנהל התכנון, שתיכלל במדריך לניהול פרויקטים מטעם המזמין שפורסם השנה. זהו צעד חשוב להכרה רשמית בתפקיד שכבר קיים בפועל בפרויקטים הגדולים, אבל עדיין לא זוכה למעמד ולהגדרה המקצועית הראויה.

המדריך, שהוכן על ידי איגוד המהנדסים בשיתוף עם המכון הלאומי לחקר הבנייה בטכניון, מבוסס על התקן הישראלי החדש לניהול פרויקטים (ת"י 6627) ומותאם למקובל בענף הישראלי.

 

למה דווקא עכשיו?

הסיבה פשוטה: הפרויקטים הופכים מורכבים יותר, הדרישות הרגולטוריות מחמירות, והלחץ על זמני ביצוע ועלויות גדל. במצב כזה, הניהול הישן שבו "האדריכל מתאם עם כולם" כבר לא עובד. צריך מישהו שמתמחה בניהול התכנון, שמבין את הממשקים בין הדיסציפלינות השונות, ושיודע לקבל החלטות מהירות וחכמות.

 

מי שקובע אם היועצים מרוויחים או מפסידים

הנה עובדה שלא תמיד מדברים עליה בגלוי: מנהל התכנון הוא זה שקובע, בסופו של יום, אם היועצים המועסקים בפרויקט ירוויחו או יפסידו. ההתנהלות שלו משפיעה באופן ישיר על כל היועצים - מהאדריכל ועד למהנדס התחבורה.

מנהל תכנון טוב יתן הנחיות ברורות, יקבל החלטות מהירות, ויוודא שכל יועץ יודע בדיוק מה נדרש ממנו ומתי. התוצאה? עבודה יעילה, פחות גרסאות מיותרות, פחות שעות מבוזבזות על תיאומים אינסופיים.

מנהל תכנון חלש? התוצאה הפוכה לחלוטין. היועצים ימצאו עצמם עובדים שעות נוספות ללא תמורה, מכינים עשרות גרסאות של אותו דבר, ובסוף מגלים שהשינוי שביקשו ממהנדס החשמל מתנגש עם מה שמהנדס האינסטלציה תכנן חודש קודם.

 

השפעה ישירה על הפרויקט והעלויות

לא רק היועצים מושפעים - הפרויקט כולו מרגיש את ההבדל. מנהל תכנון אקטיבי ואפקטיבי יזהה בעיות ועיכובים עוד בשלב התכנון, כשעדיין זול ופשוט לתקן אותם. הוא יוודא שהתכנון נכון לקראת הביצוע, וימנע את אותן הפתעות יקרות שמגיעות באמצע הבנייה.

הניסיון מהשטח מלמד: פרויקטים עם ניהול תכנון מקצועי נוטים לחסוך משמעותית בעלויות שינויים בביצוע, ומסיימים קרוב יותר ללוח הזמנים המתוכנן.

 

מה צריך כדי להיות מנהל תכנון?

מנהל תכנון זה לא תפקיד שמתאים לכל אחד. מנהל תכנון צריך לשלב ידע הנדסי עמוק עם כישורי ניהול מתקדמים. הוא צריך להבין את הפרטים הטכניים של כל דיסציפלינה, אבל גם לראות את התמונה הגדולה של הפרויקט כולו.

בואו נחשוב על זה ברגע: איך מנהלים ארגון של לפחות 8 עובדים שבאים מרקע שונה, שיש להם אינטרסים שונים ומדברים "שפה" מקצועית שונה? האדריכל חושב בחללים ובחוויית המשתמש, מהנדס הקונסטרוקציה מתמקד בעמידות ובטיחות, מהנדס החשמל דואג לעומסים ולרשתות, ומהנדס האינסטלציה מטפל בזרימות ובמערכות. כל אחד מהם רואה את הפרויקט דרך הפריזמה שלו, וכל אחד מהם צריך למלא את החלק שלו בזמן ובתקציב.

זה בדיוק מה שמנהל התכנון צריך לעשות - להוביל צוות מקצועי מגוון, לתרגם בין "השפות" השונות, ולוודא שכולם עובדים לאותה מטרה.

הדרישות ברורות לכולנו: כדי למלא את התפקיד הזה, חייב להיות מישהו עם תואר הנדסי או אדריכלי, שעבר הכשרה מקצועית בתחום, יודע מה הן הדרישות בכל שלב ומכיר תהליכי בנייה ואת צרכי הביצוע. בנוסף, הכרת כלי BIM הופכת יותר ויותר לחובה, לא יתרון.

 

הדרך קדימה: מההכרה ליישום

ההכרה הרשמית בתפקיד מנהל התכנון במדריך של איגוד המהנדסים היא רק ההתחלה. הצעד הבא הוא יישום נרחב בפרויקטים, הכשרת אנשי מקצוע לתפקיד, ויצירת מסלול קריירה ברור.

 

הכשרה מקצועית - סוף סוף גם בישראל

בסוף חודש נובמבר ייפתח ב-CivilEng הקורס המקצועי הראשון בישראל בנושא ניהול תכנון. זה צעד פורץ דרך בענף שזקוק נואשות להכשרה מקצועית בתחום.

הקורס יכשיר אנשי מקצוע לתפקיד מנהל התכנון, ויעניק להם את הכלים והידע הנדרשים לניהול יעיל של תהליכי התכנון המורכבים בפרויקטים של היום.

 

השפעה על העתיד

הענף זקוק למנהלי תכנון שיושבים בהנהלת הפרויקט לצד מנהל הפרויקט, ולא מתחת לאדריכל או ליועץ אחר. זה התפקיד שיכול לשנות את פני ענף הבנייה הישראלי - אם נתן לו את המקום, האחריות והסמכות שמגיעים לו.

כי בסופו של יום, פרויקט טוב מתחיל בתכנון טוב. ותכנון טוב מתחיל בניהול תכנון מקצועי.

 


מאמר זה מבוסס על הטיוטה החדשה להגדרת תפקיד מנהל התכנון במדריך לניהול פרויקטים של איגוד המהנדסים לבנייה ותשתיות, בכתיבת אינג' ענת ברשקובסקי, מנהלת מקצועית של קורס ניהול תכנון ב-CivilEng Academy.

לפרטים נוספים על קורס ניהול תכנון ב-CivilEng Academy לחצו כאן >>

על המחבר
הוספת תגובה
תגובות

אין תגובות

על המחבר

רק למשתמשים רשומים גישה מלאה לכל ישומי האתר !

על מנת ליהנות מכל הפיצ'רים והשירותים אותם אנו מציעים בפורטל החדש - מומלץ לבצע הרשמה קצרה ולנהל כרטיס אישי (ניתן גם באמצעות היוזר בפייסבוק).

ההרשמה והשימוש בתכני הפורטל ללא עלות !

הירשםהתחבר

לחצת על "סל המשרות"

רק למשתמשים רשומים גישה לסל המשרות

אנו ממליצים לכם להירשם או להתחבר לאתר כדי ליהנות ולייעל את תהליך חיפוש העבודה.

משתמש שאינו רשום רשאי לשלוח קורות חיים לכל משרה בנפרד.

חזרה ללוח הדרושים | הירשם | התחבר